fbpx

így döntött a válságstáb a fuvarozókról

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 20.

Fontos döntés hozott a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs: a lakosság áruellátása érdekében az áruszállítás folyamatosságát a magyar fuvarozók biztosíthatják.

Szükség van sofőreinkre

Az ORFK közleménye idézi a kormányrendeletet, amely szerint Olaszország, Kína, Korea, Izrael és Irán területéről érkező magyar állampolgárok esetében akkor is kötelesek 14 napig karanténban tartózkodni, ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel. Ugyanakkor a lakossági ellátáshoz szükséges áruszállítás folyamatossága érdekében a hatósági házi karanténba utalt, de a fertőzés jeleit nem mutató magyar járművezetők bizonyos feltételekkel ismételten munkába állhatnak. Ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy a magyar sofőrök a 14 napos karantén alatt bizonyos feltételekkel folytathatják a lakossági ellátáshoz szükséges áruszállítást.

…de csak ezekkel a feltételekkel szabad

Ennek feltétele, hogy az érintett a biztonságos vezetésre képes állapotú, nem tapasztalja magán a koronavírus tüneteit, és ezt a munkáltatója is így ítéli meg, továbbá, hogy a számára kijelölt hatósági házi karantén helyszínének elhagyásáról az illetékes járványügyi hatóságot értesítette. Feltétel még, hogy a gépkocsi megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel (kesztyűvel és maszkkal) és fertőtlenítőszerrel legyen ellátva, és a járművezető a fülkében rendszeresen alkalmazza a fertőtlenítőszert az általa megérintett kezelőszervek, berendezések fertőtlenítésére. Az egyszer használatos kesztyűket minden alkalmazás után cserélni kell.

(forrás: MTI)