fbpx

Pályázati lehetőség elektromos autó- és robogóvásárlásra

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 21.

5 milliárd forintos keretösszegű pályázat indul a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására, jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11-15 millió forint közötti autóknál a támogatás maximuma 500 ezer forint. A taxis szolgáltatók esetében a támogatás a beszerzési ár 55 százaléka is lehet.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv értelmében az eddiginél szélesebb vásárlói kör számára szeretnék elérhetővé tenni az elektromos meghajtású gépjárművek vásárlását, ezért a támogatási rendszert a kedvezőbb árazású autók felé mozdították el, olvasható az MTI hírében.

Elektromos segédmotorkerékpárt cégek és egyéni vállalkozók, főként futárok vásárolhatnak a pályázat keretében: a 100 ezer és 1 millió forint közötti robogók esetében a támogatás elérheti a beszerzési ár 55 százalékát. Az ITM olyan tevékenységeket kíván támogatni, amik az átlagosnál nagyobb futásteljesítménnyel járnak, mert ezzel lehet leginkább hozzájárulni a klímaváltozás elleni harchoz.

A pályázatok benyújtása június 15-én indul, jelentkezni a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 1-jéig lehet a pályázati portálon keresztül. A beadás egyszerűbb és gyorsabb a korábbinál, a dokumentumokat kizárólag elektronikus úton kell benyújtani. Az elektronikus ügyintézéssel a pályázatok feldolgozási időszaka csökken, gyorsabb elbírálás és kifizetés várható. A pályázat benyújtása után saját felelősségre megrendelhető az elektromos autó vagy robogó, de a jármű továbbra sem vehető át a támogatói okirat nélkül.