fbpx

Ideje változtatni a távmunka szabályozásán

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 21.

Magyarország kormányának célja minél korszerűbb szabályozással segíteni a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. Ez egyaránt érdeke a munkáltatóknak és munkavállalóknak is.

 

Egyre népszerűbb a távmunka

A koronavírus-járványban nyert tapasztalatok alapján a távmunka számos területen bevált – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Mivel ez a megoldás segíti a munkahelyek védelmét, valamint hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, széles körű egyeztetések kezdődtek a gazdaság szereplőivel a távmunka szabályainak módosításáról. A törvényi szintű változtatások már ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek.

A technika fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbek a nem hagyományos foglalkoztatási formák, amelyek jelentősége a vírushelyzet idején hatványozottan megnőtt. A jogszabályi környezetnek igazodnia kell a gazdasági és társadalmi kihívásokhoz, valamint a munkaerőpiac változásaihoz. A távmunka szabályozása a foglalkoztatás növelése érdekében is időszerűvé vált.

 

Rugalmasabbá válhat

A tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti. A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna.

A későbbiekben a távmunka akár részlegesen, a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében is megvalósulhatna. A szabályozás lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez akár kedvezményes adózási feltételek mellett.