fbpx

Úttörőnek számító modern technológiával fejleszt műanyagot a MOL

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 25.

A MOL Nyrt. poliol kutatásfejlesztésbe kezdett annak érdekében, hogy az egyik legszélesebb körben használatos műanyagok, a poliuretánok alapanyagainak piacán erősítse szerepét. Az ígéretes műanyagot a vállalat tiszaújvárosi gigagyárában állíthatják elő.

 

 

A csaknem félmilliárd forint pályázati támogatást elnyert projektben poliéter-poliol terméktípusokat fejlesztenek ki, olvasható az MTI hírében. Ez is hozzájárul a MOL csoport egyik 2030-as stratégiai céljának eléréséhez, miszerint a petrolkémiai üzletág egyre nagyobb arányban járuljon hozzá a teljes cégcsoport eredményéhez.

A cég 1,2 milliárd euróból építi fel a poliol komplexumot Tiszaújvárosban. Az üzem sikeres működéséhez elengedhetetlen a piaci potenciállal rendelkező, a vevőkör igényeit kielégítő termékek fejlesztése, a poliol kutatásfejlesztési (K+F) projekt.

A Poliol K+F projekt keretében legalább 10, az előzetes értékelések alapján jelentős piaci potenciállal rendelkező, a versenytársak hasonló termékeihez képest jobb tulajdonságokkal bíró poliolokat fejlesztenek ki, a poliolok területén úttörőnek számító modern technológiával.

A poliéter-poliolok piaca mind világ-, mind pedig közép-európai viszonylatban is dinamikusan fejlődik, a keresletük világszinten 2025-ig várhatóan évente 3,4 százalékkal növekszik. A növekedés fő motorja, hogy a poliolok az egyik fő alapanyagai a poliuretánoknak, melyek az egyik legszélesebb körben alkalmazott műanyagok.

 

Kép forrása: Magyar Építők