fbpx

Konténer műremek járja körbe a világot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 13.

Jeannine Platz festőnő a hamburgi kikötőben konténert változtatott művészeti alkotásokká, amely elindult világkörüli útjára, hogy felüdülést hozzon mindenkinek, aki látja. Továbbá azért is, hogy fontos, mindenkit összekötő üzenetet közvetítsen.

 

 

Egy év alatt járja körbe a világot

Jeannine Platznak négy napig tartott, hogy átalakítsa a piros, 40 méteres konténert egy valóságos, 12×2,5 méteres műremekké. A nem tipikus művészeti alapanyagra Hamburg kikötőjének a látképe került. A tájképpel borított konténer idén május óta van úton, és körülbelül egy év alatt szinte az összes kontinenst bejárja – számol be a Hamburg Süd hajózási társaság, aki a megbízást adta a festmény elkészítésére.

 

A szolidaritás jele

A festőnő és a Hamburg Süd közös projektje, amelynek a gyümölcse ez a kivételes konténer, a szolidaritást hivatott szimbolizálni a járvány nehéz ideje alatt.

A koronavírus miatt volt a világ szinte összes határa lezárva. Az interkontinentális légi közlekedés nagy mértékben leállt. Ez azt okozza, hogy a tenger olyan lesz, mint amilyen egykoron volt: az egyedüli összeköttetést jelenti a kontinensek között az emberek számára, akik megoszthatják egymással ötleteiket és üzleteket köthetnek egymással – mondta Jeannine Platz.

A konténer útja tehát a kontinensek és országok közötti lezárt határok leküzdésének a szimbóluma lesz. Maga a konténer pedig a globális szolidaritásé, dacára a világszerte növekvő nemzeti bezárkózásnak. Szolidaritást fejez ki annak a tengerésznek a szavaival, amelyeket a konténer másik falára írtak fel: „Belemártod az ujjad a tengerbe, és kapcsolatba lépsz az egész világgal” – teszi hozzá Platz.

Kép forrása: Hambur Süd