fbpx

Újrahasznosítás helyett inkább értékesítette

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 07.

Az Apple évek óta dolgozik azon, hogy a lehető legtöbb nyersanyagot visszanyerje a gazdasági totálkáros, esztétikai okokból eladhatatlan, vagy az elavultságuk miatt már senkinek sem kellő eszközeiből.

 

 

Az újrahasznosítási munka elvégzését az Apple erre szakosodott cégekre bízza: 2015. január és 2017. december között a kanadai GEEP számára mintegy félmillió eszközt adott át megsemmisítésre és újrahasznosításra.

Az Apple ipari méretű lopás miatt nem újította meg 2018-tól a GEEP-pel való szerződését, ráadásul a közelmúltban kártérítési pert is indított a cég ellen, derült ki a The Logic jóvoltából. A perirat szerint az újrahasznosító cégtől százezernél is több eszköze került vissza a piacra, noha egyrészt az Apple fizetett a megsemmisítésükért, másrészt egy részük a nem hivatalos javítás miatt akár veszélyes is lehet a fogyasztókra.

A GEEP nem tagadja, hogy valóban ipari mennyiségben loptak hulladékkezelésre átadott eszközöket a raktáraiból, de állítása szerint három dolgozójának a magánakciója volt, nem a cég áll a háttérben. Emiatt pert is indított a kérdéses személyek ellen, ami érdekes, hiszen lopás esetén a rendőrségen szokás feljelentést tenni.

Az Apple 31 millió kanadai dollárt, mintegy 7,1 milliárd forintot szeretne visszakapni a GEEP számára kifizetett munkadíjból, olvasható az origo.hu oldalán. Az ügy jogi útra terelésének pedig részben az az oka, hogy a gyártó szerint a tolvajok a hulladékfeldolgozó cég felső vezetői voltak.