fbpx

Sötétben vizsgálják a lebomlást

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 december 14.

Komposztálhatóságot és biológiai lebonthatóságot is vizsgálnak egy nemrég nyílt francia laboratóriumban, ahol a jövőben elsősorban papír és műanyag csomagolóanyagokat tesztelnek. A szolgáltatás Magyarországról is elérhető lesz, a terméktanúsítással kiegészítve pedig a fogyasztóknak és a forgalmazóknak egyaránt kiemelt biztonságot jelenthet.

 

Azt vizsgálják, lebomlik-e a környezet károsítása nélkül

A nemzetközi laboratóriumhálózatot működtető WESSLING-csoport GreenLab elnevezésű új létesítményében azt ellenőrzik majd, hogy a vizsgált anyagok természetes körülmények között – például vízben vagy talajban – a környezet károsítása nélkül képesek-e a lebomlásra, illetve komposztálódásra. A Franciaországban is egyedülálló laboratórium szolgáltatása a cégcsoport budapesti tudásközpontja terméktanúsításával kiemelten biztonságos termékek forgalmazását teheti lehetővé.

„Először főként papíralapú csomagolóanyagok komposztálhatósági vizsgálatait végezzük el, de hamarosan következnek a műanyagok és a biológiai eredetű anyagok (evőeszközök, zacskók, talajtakaró fóliák, stb.) is. Igyekszünk megfelelni annak az egyre erősebb gyártói igénynek, miszerint a környezetet egyre kevésbé terheljük” – mondta Jean-François CAMPENS, a WESSLING Franciaország ügyvezető igazgatója.

 

laboratórium lebonthatóság vizsgálat

Franciaországban is egyedülálló a GreenLab szolgáltatása (Forrás: WESSLING)

 

Ipari komposztálás modellezése

A Franciaországban megépült új laboratórium kialakítását a Gault & Frémont cégcsoporttal (papír, kartonpapír és sütőipari megoldások, csomagolóanyagok gyártója) való együttműködés ösztönözte és gyorsította fel.

A laboratórium egyik helyiségének érdekessége, hogy különleges szigetelt, tömített falai segítségével megőrizhető a belső tér 25 °C-os hőmérséklete. Állandó sötétség is uralkodik ott: a szabvány szerint ugyanis így kell végezni a komposztálhatósági, a biológiai lebonthatósági vizsgálatokat.

Az ipari komposztálás körülményeinek modellezése érdekében a WESSLING GreenLab biológiai lebonthatósági vizsgálatokat 58 °C hőmérsékletű szárítószekrényben is végez. A laboratórium rendelkezik egy növekedést elősegítő kamrával is a növények ökotoxikológiai vizsgálatához. Ezek a vizsgálatok azért szükségesek, hogy biztosan meg tudjuk mondani, nincs-e komposzthatással a lebomlott anyagot tartalmazó komposzt a növények fejlődésére.

Piaci előnyt is jelent ez a tanúsítvány

A WESSLING budapesti Tudásközpontjában a laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolódó komplex terméktanúsítást végeznek – többek között csomagolóanyagok, élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő termékek esetében is. A termék megfelelőségét igazoló szakértői értékelés és tanúsítás elsősorban a fogyasztók egészségét, bizalmát, a gyártók és forgalmazók biztonságát szolgálja, emellett piaci előnyt is jelent. A két szolgáltatás összekapcsolásával a WESSLING-csoport jelentős segítséget nyújt az új típusú, környezetbarát termékek biztonságos és sikeres forgalmazásához.