fbpx

Csúcsot döntött a konténerdíj

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 21.

A megbízók 10.500 dolláros spot árakról számolnak be egy negyvenlábos konténer (FEU) Kínából, a főbb európai kikötőkbe való szállításáért – számol be erről a Xeneta, a tengeri fuvardíjak digitális platformja.

 

konténerszállítás

 

A keresletet a februári kínai Új Év bejelentése is” tovább erősíti

A Xeneta tarifaplatformról származó árak mutatják, hogy „a valóságban a rakományok szállításának árai a fuvarpiacon 20%-kal magasabbak” például a transzpacifikus útvonalakon keleti irányban, mint ahogy azt a többi ágazati index, mint az SCFO, a CCFI és az SSE mutatják. A Xenetát használó megbízók 10.500 dolláros spot árakról számolnak be egy negyvenlábas konténer (FEU) szállításáért Kínából a főbb európai kikötőkbe.

 

konténerszállítás

A továbbra is erős kereslet és a februári kínai Új Év bejelentése is fokozza a díjemelkedést

 

A Xeneta a fenti következtetésre a platformra beérkező valamennyi ár alapján jutott el – olvasható a trans.iNFO oldalán.

A Drewery tengeri szállítást kutató cég véleménye szerint a Sanghaj-Rotterdam fuvardíja a múlt héten 34%-ot nőtt 8882 dollár/FEU szintre, ami 282%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Eközben a fuvardíj a Sanghaj-Genova útvonalon az elmúlt héten 18%-t nőtt, elérve a 8380 dolláros szintet, ami 212%-os emelkedést jelent 2020-hoz képest.

A legutolsó összesítésében a Freightos versenyplatform kiemeli, hogy a transzpacifikus útvonalakon az elmúlt hetekben „a tengeri fuvardíjak mérsékelt növekedése és esése után a héten az árak drámaian megnőttek, amit a továbbra is erős kereslet hajt, és fokozza a februári kínai Új Év bejelentése is.