fbpx

Jelentősen nőtt a raktárak iránti kereslet

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 12.

A koronavírus-járvány felgyorsította az e-kereskedelem növekedését, beleértve a Kína és az Európa közötti határokon átnyúló online értékesítést is. Ez 2020-ban rekordszintű regionális logisztikai beruházásokhoz, és a raktárak kapacitáshiányához vezetett.

 

konténerhiány e-kereskedelem koronavírus

 

Globális konténerhiány

A koronavírus-világjárvány a becslések szerint mintegy 12 hónappal gyorsította fel az e-kereskedelem fejlődési ütemét. Emiatt a pekingi nagybefektetők rengeteg pénzt invesztálnak európai raktárbővítésekbe. A hírek szerint Kína határokon átnyúló online értékesítése tavaly 31,1 százalékkal emelkedett, míg tengerentúli raktárainak aránya a hivatalos adatok szerint 80 százalékkal ugrott meg. A cégek globális viszonylatban is konténerhiánnyal küzdenek, ami magas szállítási költséggel, valamint hosszú várakozási idővel jár.

 

raktár

A tárolóhely bővítésével a vásárlók hamarabb juthatnak a megrendelt termékeikhez

 

Az új piaci trendet kihasználni kívánó vállalkozások számára az egyik legnagyobb kihívás a megrendelések gyorsabb teljesítésének megtalálása. Ennek egyik módja a tárolóhelyek létesítése az ügyfelek közelében. Ez lehetővé teszi, hogy a vásárlók hamarabb megkapják megrendeléseiket – olvasható az origo.hu oldalán.

Ez a stratégia növelte meg a raktárak iránti keresletet, és eredményezte, hogy az üres tárolóhelyek aránya Európában rekord alacsonyra, mindössze 5 százalék körüli szintre került, és az arány továbbra is csökken – részletezte Marcus de Minckwitz, a Savills londoni Omnichannel group igazgatója. Az európai logisztikai beruházások eközben összességében 38,64 milliárd euróra nőttek, ami 2013 óta a legmagasabb.