fbpx

A csomagolás 200 éve

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 02.

Játékdobozok, megóvandó anyagok, valami, amit össze kell rakni és intelligens csomagolások, amelyek hosszabb ideig frissen tartják az élelmiszereket. A csomagolások idővel óriási fejlődésen mentek keresztül. Tartson velünk a kezdetektől máig tartó rövid utazáson.

 

1817 REJTÉLYES DOBOZ

Az első kartoncsomagolás kifejlesztésének éve. Bár tudjuk, hogy ez valószínűleg 1817-ben történt, még mindig vita tárgyát képezi, hogy ki találta fel a csomagolást. Az biztos, hogy ez az első kereskedelmi használatra szánt dobozba a Németországban készült „The Game of Besieging” nevű ostromjátékot csomagolták.

 

ostromjáték

 

1890 SZERENCSE A SZERENCSÉTLENSÉGBEN

Megsérült egy fém lénia a skót Robert Gair papírzacskógyártó üzemében. Ahelyett, hogy meghajtogatta volna, elvágta a zacskókat. Miközben Gair meg akarta menteni a 20 000 zacskóból azt, amit lehetett, Heuréka-élményt élt át: rájött, hogy hajlító és vágó léniák megfelelő kombinációjával a papírt dobozzá tudja alakítani. Így találta fel véletlenül a világ első előre gyártott flatpack dobozát!

 

kartondoboz

 

1900 INSPIRÁLÓ BORFOLTOK

Jacques E. Brandenbergert, a svájci textilmérnököt annyira bosszantották az abroszon éktelenkedő borfoltok, hogy munkájának jelentős részét azok kiküszöbölésére fordította. Tíz éven át kísérletezett a folyadéktaszító szövettel. Sajnos eredménytelenül, de közben feltalálta a celofánt, így erőfeszítései legalább nem voltak hiábavalóak.

 

csomagolás

 

1906 REGGELI TELJESEN MÁSKÉPP

W. K. Kellogg ekkor kezdte el gyártani első reggelizőpelyhét, a híres Kellog’s kukoricapelyhet. Bár más élelmiszer-gyártók már alkalmazták a kartoncsomagolást, mégis Kellogg állította fel a reggeliző gabonafélék mércéjét. Ezek ma is kartondobozokba vannak csomagolva.

 

csomagolás

 

1930 SZOROSAN LERAGASZTVA

Richard Drew 1930-ban feltalálta a cellofán ragasztószalagot, amelyet hamarosan sok élelmiszerbolt és pékség használt termékeik csomagolásához. Ma már minden háztartásban megtalálható az átlátszó ragasztószalag.

 

csomagolás

 

1960 AZ AUTOMATIZÁLÁS ÉVTIZEDE

Mario Lepore, detroiti születésű mérnök feltalált egy gépet, amely automatikusan összehajtogatja és lezárja a nyeregtetős kartoncsomagolást. Ez igazi forradalmat jelentett a tejipar számára, mivel a tejet most már közvetlenül a gazdaságokban is hatékonyan lehet csomagolni és lezárni.

 

csomagolás

 

1963 AZ IGGESUND BÁTOR DÖNTÉSE

1963-ban állt üzembe az Iggesund első kartongépe. Ez stratégiai döntés volt: Iggesund a biztonságosnak tűnő higiéniai papírgyártás helyett úgy döntött, hogy jó minőségű kartont állít elő annak ellenére, hogy annak akkoriban még nem volt regionális piaca.

 

csomagolás

 

2005 HÍRESSÉGEK CSARNOKA

A kartoncsomagolás lehetőségei mindig is határtalanok voltak. Ezt 2005-ben hivatalosan is elismerték, amikor a kartondobozt felvették a híres National Toy Hall of Fame Hallba Rochesterben, New York-ban.

 

csomagolás

 

2017 A BLUE PLANET HATÁSA

Hatalmas mozgalmat indított el a műanyag csomagolások ellen a BBC Blue Planet II című dokumentumfilmje, amely a műanyag hulladékok súlyos környezeti hatásait mutatta be. Ez a fogyasztók elvárásait is megerősítette a fenntarthatóbb csomagolások, például a karton iránt.

 

csomagolás

 

2018 DIGITÁLIS FORRADALOM

A digitális nyomtatásnak köszönhetően az elmúlt években rendkívüli módon fejlődött az innováció és a hatékonyság. A hagyományos nyomólemezekhez képest nagyobb rugalmasság mellett teszi lehetővé a testreszabást a késői nyomtatási fázisokban és a kiváló minőségű befejező műveletek során. A jelenleg lehetséges digitális befejezési technikákkal a csomagolástervezés kreativitása szinte korlátlan, még kis példányszámoknál is.

 

csomagolás

 

2020 INTELLIGENS ÉS HÁLÓZATBA KAPCSOLHATÓ

Teljesen új világot nyitottak meg az integrált NFC chipek az interaktív és magával ragadó vásárlói élmények előtt. A hálózatba kapcsolható csomagolások az előttünk álló években még jobban meghódítják a piacot. Szinte nincs akadály a kreatív lehetőségek előtt.

 

csomagolás

 

Forrás: Inspire 2020/65
Szerző: Lisa Garner
Fordítás: LUPE Magazin