fbpx

Környezetbarát intelligens kártya

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 július 23.

A műanyagból készült intelligens kártya a múlt része. Ma már létezik olyan rostalapú alternatíva, amelynek ugyanolyan magas a minősége és a funkcionalitása, a CO2-kibocsátása viszont csupán töredéke.

 

intelligens kártya karton

 

Hosszú élettartamú a rostalapú kártya

A Nemzetközi Kártyagyártók Szövetsége (International Card Manufacturers Association, ICMA) szerint 2019-ben 37,1 milliárd intelligens kártyát gyártottak, amelyek többsége fosszilis alapú műanyag kártya. És ezekből évről évre egyre több lesz. A műanyag kártyák jelentős részét csak néhányszor használják, mielőtt elégetnék vagy leraknák őket a környezetbe. Az ajándékkártyák, a szállodai szobák kulcskártyái, a sífelvonók bérletei és a hasonlók élettartama nagyon korlátozott, amiket azonnal megsemmisítenek, mihelyt az integrált technológia elavult.

„Sok intelligens kártyát csak rövid ideig használnak, és a műanyag túlságosan hosszú életű anyag egy ilyen rövid élettartamú termékhez. Ez egyáltalán nem tesz jót a környezetnek”– magyarázza Thomas Janson, az Iggesund Paperboard üzletfejlesztési vezetője. Éppen ezért az Iggesund Paperboard kifejlesztett egy innovatív, kartonalapú alternatívát.

Találtunk egy módszert az érintés nélküli funkciókhoz alkalmas rostbázisú kártyák kifejlesztésére. Ehhez rendelkezni kell a megfelelő technológiával, a megfelelő anyaggal és a megfelelő feldolgozási technikával. A kártya minősége biztosítja a hosszú használati élettartamot is” – mondja Janson. Az intelligens kártya általában tartalmaz egy chipet, amely meghatározza a funkcióját, valamint egy antennát, amely információt fogad és küld. Ehhez hagyományosan a kártyába maratott alumíniumot használnak. Iggesund olyan korszerű nyomtatási eljárást alkalmaz, amely során az elektronikát két InvercoteDuo kartonlap közé nyomtatják. „Alumínium helyett vezetőképes nyomdafestéket használunk. Ez azt jelenti, hogy a kártya újrahasznosítható, ha már nem működik” – magyarázza Janson. „A kártyából ezután újra papírcellulóz lesz!”

Pozitív hatással van a környezetre, ha kartonból készült intelligens kártyákat használunk a műanyag helyett. Az Iggesund kártya által okozott CO₂-kibocsátás 30-szor alacsonyabb, mint a műanyag kártyáé: 0,66 gramm a 21 grammhoz képest, a kartonlap tömege pedig csak fele annyi, aminek köszönhetően a szállítás során szén-dioxidot lehet megtakarítani.

 

Forrás: Inspire 2020/65
Szerző: Jonathan Leijonberg
Illusztráció: Istockphoto
Fordítás: LUPE Magazin