fbpx

Műanyag palackokból épült könyvtár

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 23.

A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre lévő közösségben mintegy 45 ezer újrahasznosított műanyag palackból építettek könyvtárat a helyi gyerekek számára, ahol közös tanórákon is rész vehetnek.

 

Három évtizede a közösség tagja az építész

Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekek megfelelő taníttatását. A jövőben viszont lesz internethozzáférés a fiatalok számára, könyveket olvashatnak, valamint közös órákon is részt vehetnek. Végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a „palackház” megalkotója, aki 30 évvel ezelőtt érkezett a közösségbe.

 

létra fal műanyag palack emberek kamera
Képe forrása: Kokrobite Chiltern Center

 

Az építész annak idején egy német építésztől tanulta meg, miként lehet műanyag palackok segítségével építkezni. A még nem teljesen kész épülethez kétféle méretű palackot használtak – olvasható az MTI hírében. A földdel megtöltött és szorosan egymáshoz kötözött nagyobb palackok képezik a „téglákat” a falakhoz, míg a kisebb palackokat rétegesen helyezték le, hogy oszlopokként működjenek. Az épülethez agyagot, cementet és egyéb anyagokat is felhasználtak.

Az építész szerint a „palackház” nem csupán környezetbarát, hanem tartós és biztonságos is, de ami a legfontosabb, hogy szükség esetén könnyen helyreállítható és megfizethető a helyiek számára.