fbpx

Ha mégis büdös a védőgázas csomagolású hús

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 10.

A védőgázos csomagolás népszerű napjainkban, ugyanis ez az eljárás megőrzi az élelmiszer minőségét, és a szavatossági időt is meghosszabbítja. Az eljárás lényege az, hogy a normál atmoszférát az adott élelmiszerfajtának megfelelő gázkeverékkel helyettesítik.

A levegő egy részét vákuummal kiszívjuk a csomagolásból, majd a csomagot közel 20% széndioxid, 80% nitrogén és 1% maradék oxigén tartalmú gázkeverékkel töltik fel (az oxigén a hús élénk színének megtartását segíti, a széndioxid a baktériumok és gombák fejlődését gátolja, a nitrogén pedig védi a terméket az oxidációtól).

Az eredmény pedig optimális esetben a hosszabb eltarthatóság, a tartósítószermentesség, omlós állag, kellemes külcsín. A pozitívumok mellett azonban oda kell figyelni a csomagolás sértetlenségére, ugyanis, ha a védőgáz helyébe levegő kerül, könnyen megromolhat a termék. Már a fólia feszessége is elárulja, hogy kiszökött-e a védőgázunk a csomagolásból.

 

Mire figyeljünk a védőgázas csomagolás kiválasztásakor?

 

És ha mégis

Amikor valaki védőgázas csomagolású húst vesz, a kibontás után érezhet furcsa szagokat. Ennek az okait járta körbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amit a napi.hu is összefoglalt. A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás ugyan okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik, miután átszellőzik a termék. Más a helyzet, ha a kellemetlen szag csomagolási hiba vagy a tárolás kapcsán csomagolási sérülés miatt alakul ki.

 

hús

 

A következő jelekre kell figyelni:

  • színhiba,
  • baktériumos romlás,
  • penészek szaporodása.

Ebben az esetben a terméket nem szabad elfogyasztani!

 

Az élelmiszer- és csomagolóipar a folyamatos kutatás-fejlesztést végez a védőgázak alkalmazása területén, Itt írtunk védőgázas megoldásokról, az ECO Bowl csomagolóeszközeiről és a védőgázas csomagoláshoz nélkülözhetetlen vákuumcsomagolásról korábbi cikkeinkben is olvashatnak.

 

videó forrása: Fülétől a farkáig