fbpx

Duplázott a műanyag újrahasznosító üzem

Írta: Csomor Zsolt - 2021 december 30.

A TotalEnergies felavatta Synova nevű üzemének normandiai bővítését, amely vezető vállalat az újrahasznosított polipropilén gyártásában. A TotalEnergies ezzel megduplázza az újrahasznosítható műanyagok mechanikai feldolgozására szolgáló termelési kapacitását, hogy kielégítse a fenntartható anyagok iránti növekvő keresletet az ügyfelek, például az autógyártók és az építőipar részéről.

 

A körforgásos gazdaságért

A műanyagok számos tulajdonságuk miatt nélkülözhetetlenek a mindennapi életben, többek között a könnyűségük miatt, amely lehetővé teszi például az autóipar számára, hogy csökkentse a járművek súlyát, és ezáltal az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást is.

 

gyár üzem létra felhő
Kép forrása: TotalEnergies

 

A műanyagok életciklusának vége azonban kulcsfontosságú téma, ezért a TotalEnergies a körforgásos gazdaság megközelítésének részeként aktívan részt vesz a műanyagok újrahasznosításában.

Kapacitásának növelése érdekében a TotalEnergies 2019-ben felvásárolta a Synovát, az ipari műanyag hulladékból, háztartási hulladékból és autóalkatrészekből származó újrahasznosított polipropilén gyártásában vezető francia vállalatot. Két új gyártósor telepítésével a Synova évente közel 45 000 tonna újrahasznosított polipropilént fog előállítani mechanikai újrahasznosítási módszerekkel – olvasható a TotalEnergies közleményében.

„Miután 2020-ban bejelentettük, hogy a Grandpuits-ban található, nyersanyagmentes telephelyünkön létrehozzuk az első vegyi újrahasznosító egységünket, és a második biológiailag lebomló műanyagokat gyártó üzemünket, a Synova bővítésével most megdupláztuk a termelési kapacitásunkat Franciaországban. Tökéletes helyzetben vagyunk ahhoz, hogy kielégítsük ügyfeleink egyre növekvő igényét a hatékonyabb és környezetbarátabb megoldások iránt, miközben konkrét válaszokat adunk az elhasználódott műanyagok kezelésének kihívására” – nyilatkozta Valérie Goff, a TotalEnergies finomító és vegyipari üzletágának polimerekért felelős alelnöke.

 

Összeállította: Csomor Zsolt