fbpx

Globálisan egyre több az energiahatékonysági beruházás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 01.

Az ABB megbízásából készült globális felmérés rávilágít a vállalatok jelenlegi és jövőbeni beruházási terveire, amelyekkel az energiahatékonyság javítását és a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást kívánják elérni.

90 százalékuk növelni fogja a kiadásokat a következő öt évben, míg 52 százalékuk ugyanezen időszakon belül tervezi a nettó zéró kibocsátás elérését. Az energiaköltségeknek a nyereségességre gyakorolt növekvő hatása azt jelenti, hogy az energiahatékonyság egyre nagyobb prioritást élvez, ugyanakkor a költségek és az állásidő jelentős akadályai a beruházásoknak. A válaszadók arról számoltak be, hogy éves működési költségeik átlagosan 23 százalékát az energiafelhasználás teszi ki.

Tízből kilencen jelezték, hogy az emelkedő energiaköltségek legalább kismérvű veszélyt jelentenek a nyereségességre, míg egyúttal a válaszadók több mint a fele (53 százalék) e veszély mértékét inkább közepesnek vagy jelentősnek vélte.

Annak ellenére, hogy a költségek jelentős akadályt jelentenek az energiahatékonyság javítását célzó beruházás előtt, a költségmegtakarítás volt a legfontosabb beruházás mellett szóló érv (59 százalék).

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)