fbpx

Mára költséghatékony alternatíva lett a papír raklap

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 12.

Létezik már egy 100%-ban fenntartható alternatívája az EPAL/EURO fa raklapnak

Kötelességünknek érezzük, hogy óvjuk a minket körülvevő környezetet, különösképpen az erdők épségét. Ennek érdekében azonnal megragadtuk a lehetőséget, mikor mind a gyógyszeripar, mind az élelmiszer- és kozmetikai szektor cégei felkerestek minket, hogy megoldást találjunk az egyik legsúlyosabb globális környezeti problémára, az erdőterületek radikális csökkenésére” – nyilatkozta Birtalan Tamás kérdésemre, az ATTA raklapokat gyártó cég képviselője. Eleget téve a jelentős piaci elvárásnak, csapatuk éveken át azon dolgozott, hogy egy fenntarthatóbb, tisztább alternatívára tegyen szert, a széles körben alkalmazott fa raklapok helyettesítésére. Évente megközelítőleg 5 milliárd raklap biztosítja a világ logisztikai vérkeringésének fenntartását, mely szegmens 50 milliárd USD nagyságrendű iparág. Ennek a mennyiségnek meghatározó része fa raklap, kivágva ezzel fák millióit, melyek sokszor csak egyszer kerülnek felhasználásra. Több hasznosítható alapanyagot megvizsgáltak, míg eljutottunk a legmegfelelőbb megoldáshoz. Különböző iparágak már régóta bevált csomagolóanyagként használnak hullámpapír-lemez dobozokat termékeik gyűjtőcsomagolásához. Ennek okán adta magát az ötlet, hogy a hullámpapír-lemezt, mint széleskörűen használható anyagot raklap gyártására is használják, mint a jövő alapanyagát. Így született meg az ATTA raklap.

ábra

Hosszas fejlesztésekkel egy olyan terméket hoztak piacra, ami minden tekintetben megfelel a piac által felállított fa raklap elvárásainak, mind a termék kinézetében, mind felhasználásában. Nélkülözhetetlen, hogy elbírja, és állványba rakható legyen a jellemző egységrakománnyal (800 kg), és használata megfeleljen annak, amit a kezelők már megszoktak és jól ismernek. A termék alapanyaga 100%ban újrahasznosítható hullámpapír, vízbázisú ragasztóval és vízlepergető bevonattal rendelkezik. Mérete a szabványos 800 mm x 1200 mm, magassága 150 mm és súlya mindösszesen 5 kg. Örvendetes tény, hogy jelenleg nem létezik olyan használható termék a világpiacon, amely az említett kritériumoknak mind eleget tenne. Mivel a termék újrahasznosított papírból készül, így használat után elhelyezhető a reciklálási folyamatban. Az ATTA rak- lap 80%-kal kisebb tömegű az EUR raklapoknál, éppen ezért származtatható belőle a teljes logisztikai költség jelentős megtakarítása, valamint sok egyéb, a használat során releváns, másodlagosan rárakódó költségmegtakarítás is, mint például a raktározás, illetve az anyagmozgatás.

Már nemcsak hazánkban,de egész Európában is fizikai raklaphiány keletkezett

Az ATTA papír raklap kinézetéből és felépítéséből is látszik, hogy erősen hasonló paraméterekkel bír, mint az Európai Raklap Szövetség (EPAL) által engedélyezett fa raklapok. Masszívabb, erősebb, strapabíróbb, mint bármelyik papír raklap a világon. Azért, hogy megbízható, modern és leginkább hatékony módon ipari mennyiségben lehessen gyártani, olyan gyártósort terveztek, mely teljes mértékben automatizált, iparszerű gyártást tesz lehetővé. Az első, üzembehelyezett gyártósor referenciagyárnak készült annak érdekében, hogy a terméket, a gyártást és technológiát bemutassák a különböző piaci szereplőknek. A közeljövőben a cél az, hogy Európában 6-8 gyárat tudjanak telepíteni, és azokat üzemeltetni. Termékük 2021 őszén debütált a világpiacon, és jelenleg több száz cég vette használatba Európa szerte.

raktár

Felmerül a kérdés, hogy csak „egyutas” raklapnak felel-e meg, és ugyanúgy terhelhető-e, érheti-e nedvesség, mint a fából készült EUR raklapokat?

– Az ATTA erős és teherbíró, ennek okán többszöri felhasználásra lett tervezve. A végén hulladékpapírként újrahasznosításra kerül, melyből egy újabb raklap jön létre. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a hagyományos polcozásra használt terhelés 600–700 kg, amit ez a raklap felülmúl, mivel 800 kg-ig polcozható, a földön akár 3500 kg-ot is elbír. Famentes termék, ezért mentesül az ISPM15 kötelezettség alól, ezáltal költséget spórol és gyorsabb árukezelést biztosít a konténeres és hajózási vámoknál. Vízlepergető bevonattal is rendelkezik, ezzel rövid esőt, nedvességet kibír. Hosszú távú külső tárolásra nem alkalmas.

Lássuk a költségeket!

A fa raklaphoz képest az ATTA 20 kg-mal könnyebb, ebből adódóan egy 600–1200 kg teherbírású rakomány hozzáadható a szállítmányhoz, mellyel a teljes szállítási költség 3,5%-át takaríthatjuk meg. A raklap kismértékű súlya és anyaga által további különféle megtakarítás adódik a kezelés, szállítás és megsemmisítés területén. Raklaponként csak a súlyából adódó megtakarítás önmagában 0,5–2 euró, az újrahasznosításból származó bevétel pedig további 0,3– 0,5 euró. Így az előzőekben jelentkező rejtett költségek összmegtakarítása akár 2–2,5 euró is lehet raklaponként.

„Ezen a terméken kívül tehát ma nincs más papír raklap, ami megfelel az összes technológiai és műszaki elvárásnak, valamint nagy gyártási kapacitásban is elérhető. A cég számára ugyanakkor nem a különböző papír raklapok jelentik a konkurenciát, szeretnék, ha több sikeres papír raklapgyártó lenne a piacon, és ezzel erősítenénk ennek a terméknek a hangúlyosabb szerepét” – foglalta össze May József, a cég magyarországi piacáért felelősképviselője.

Mészáros Alexandra I Tomori Pál Főiskola, Budapest