fbpx

Papírmentesen is működik

Írta: Csomor Zsolt - 2023 április 24.

A cargo-partner átfogó ESG stratégiájának célja, hogy az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett felgyorsítsa a környezetbarát szállítási és logisztikai technológiákra való átállást. A szállítmányozó már eddig is komoly lépéseket tett, hogy irodáinak papírfelhasználását világszerte csökkentse. A természeti erőforrásokkal ellentétben a digitalizációnak nincsenek korlátai. Emiatt a cargo-partner számos üzleti folyamatot alakított át és digitalizált, hogy mérsékelhesse erőforrás-felhasználását és növelhesse hatékonyságát. Mindennek köszönhetően egyre több irodája papírmentes.

Elektronikus szállítólevelek és dokumentumok

Habár az iparágban továbbra is a papíralapú dokumentumokat használják, az elektronikus légi fuvarlevéllel (eAWB) jelentősen csökkenthető a papírfogyasztás. A logisztikai szállítmányozó 2015-ben kezdett átállni az eAWB-k folyamatos használatára. Az IATA által világszerte közzétett riport szerint a cargo-partner 12 hónap alatt 26%-kal növelte az eAWB részesedését az Ázsiából, valamint 13%-kal az Európából érkező szállítmányok esetében.

fa csemete nő férfi kesztyű
Képek forrása: cargo-partner

A papírmentes irodák a hatékony digitalizálás kiváló eredményei

A cargo-partner számos országban csökkentette a papírfelhasználását a vámkezelési és számlázási folyamatok digitalizálásával, valamint az elektronikus kiszállításrendelésekre (angol rövidítés: eDO) és szállításigazolásokra (angol rövidítés: ePOD) való áttéréssel. A logisztikai szállítmányozó magyarországi irodája 2018 óta 80%-kal csökkentette az irodai nyomtatók használatát a tengeri és 34%-kal a légi osztályain. Szingapúrban a cargo-partner az elmúlt három évben 30%-kal csökkentette papírfelhasználását, míg a vietnami szervezet ugyanezen időszakban 15%-os csökkenést ért el. Thaiföldön az elmúlt évben 25%-kal csökkenést értek el – olvasható a cargo-partner közleményében.

Néhány iroda az első napoktól kezdve papírmentes

Néhány újabb cargo-partner iroda már az első naptól kezdve papírmentesen működik. A cargo-partner Melbourne-ben alapított ausztrál irodája a kezdetektől használja a CargoWise globális szállítmányozási szoftvert. Az ausztrál csapat a platformot használva a teljes szállításkezelésre és kommunikációra rálátást nyer, így nincs szükség a munkafájlok, számlák, előzetes értesítések és egyéb dokumentumok kinyomtatására – kivéve a jogszabály alapján kötelezően kinyomtatandó hivatalos iratokat. Sandra Zechmeister, a cargo-partner fenntarthatósági projektvezetője szerint: „Üzleti folyamataink digitalizálása kulcsfontosságú a munkánk minőségének folyamatos javításához, és az ügyfeleinkkel, partnereinkkel való együttműködésünk egyszerűsítéséhez. Az ellátásilánc-menedzsment platformunk (SPOT), alapvető szerepet játszott az adatpontosság növelésében, a CargoWise folyamatban lévő bevezetése pedig tovább támogatja digitalizációs erőfeszítéseinket az ügyfélelégedettség növelése érdekében”.

fa szélkerék épület
Képek forrása: cargo-partner

A cargo-partner átfogó tájékoztató kampányt indított szervezetén belül a környezettudatosság növelése érdekében. Sandra Zechmeister szerint: „A globális fenntarthatósági kezdeményezésekben nagy szerepet játszik a munkavállalók környezeti hatásokkal kapcsolatos tudatossága is. Még a legapróbb részletek is nagy hatással lehetnek életünkre, ezért a cargo-partner továbbra is keresi a lehetőségeket környezeti hatásainak minimalizálására.”