fbpx

Hozzáadott érték a raktártervezéshez

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 03.

Nagy valószínűséggel csak a kívülállók számára egy és ugyanaz, vagy nagyon hasonló minden raktárház és legfeljebb a targoncák meg az adatkezelés fejlődik. Valójában a kulcskérdés, az áruk mozgatása, áramlása, a polcrendszerek kialakítása, amelyet nem elég a jelen igényeihez tervezni, hanem változtathatónak, újragondolhatónak is kell lennie, komplex rendszerként, a jövőbeli, várható igényekhez átformálva. A kisebb kapacitású épületeknél egyszerűbb a helyzet, bár a polcrendszerek átépítése ott sem kis kihívás. Az óriás magasraktárak merőben mások, mert a polcrendszerek tartóvázai egyben az épület tartószerkezetét is adják, alátámasztva a tetőt és rögzítve, merevítve az oldalfalakat.

Ezért a hosszú távú beruházás és használhatóság szempontjából kulcskérdés a jövőbeni lehetőségek áttekintése.

Egy épülő óriás magasraktár, ahol esélyes, hogy a folyamatokat pár év múlva vagy gazdasági helyzettől függően újra kell gondolni, de az épület marad.

A Yale szimulálja és láthatóvá teszi a raktári forgatókönyveket

A forgatókönyv-tervezéshez használt vizualizációs és szimulációs eszközök megkönnyítik a váratlan változások megoldását. A Yale Lift Truck Technologies, a Warehouse Simulator-ral támogatja az intralogisztikai műveleteket.

A logisztika folyamatosan változik, legyen szó kiskereskedelemről, e-kereskedelemről, 3PL-ről vagy élelmiszer- és italgyártásról. A vállalatoknak nem elég olyan megoldásokat és eszközparkot választani, amely csak az aktuális helyzetben működik, azt is figyelembe kell venniük, hogy a jövőben hogyan lehet a berendezéseket, a rendszert átalakítani.

A villástargoncáiról közismert Yale, a független kereskedők globális hálózatával, adatalapú szimulációs és vizualizációs megoldásokkal támogatja az ügyfeleket az adott helyen. A Yale Wareahouse Simulator nevű szoftvert használják, amely valós helyzetek alapján képes különböző raktári elrendezéseket kialakítani a számítógépek monitorján. Az összetett matematikai számítások statisztikákat szolgáltatnak a flotta teljesítményéről és hatékonyságáról a különböző forgatókönyvek alapján.

A növekedés alapvetően pozitív változást jelent a vállalatok számára. Az egyik következménye azonban az, hogy nem hatékony és rosszul átgondolt anyagmozgatási műveletekhez vezethet. Például honnan tudja egy vállalat, hogy mit kell változtatni a raktári termelékenység növelése érdekében, amikor a gazdaság csökkenő pályán van? Vagy, hogyan hat ez az üzlet más területeire?

Hasznos alaposan megvizsgálni a raktár elrendezését, hogy megértsük, milyen rakodási magasságokat kell elérni, hová kell elhelyezni az állványokat, melyik targonca-konfiguráció a megfelelő, és hogy szükség van-e például keskeny folyosós targoncára vagy tolóoszlopos kivitelre

A Yale raktárszimulátorával a vállalatok két- és három dimenzióban kísérletezhetnek különböző polcrendszer-elrendezésekkel, targonca-konfigurációkkal és időzítéssel, beleértve az adatelemzést is. Ez támogathatja a forgatókönyv-tervezést, a lehető legjobban felkészítve a teljes kollektívát, a műszaki- és költségvetési tervezést, a raktárban szükséges változásokra.

A szimulációs modell a valós világra épül. A részletek a különböző feladatokat ellátó és rögzített karbantartási időközökkel rendelkező targoncáktól kezdve, a raktárszekciókon át, olyan raktározási részletekig terjednek, ahol az ellátás akadozik, a raklapok változó mennyisége, a szállítási útvonalak zsúfoltsága és szállítást végző teherautók száma, az áruforgalom és a termelékenység optimalizálása érdekében. Ez lehetővé teszi, hogy a Yale, a kereskedőkkel együttműködve ajánlja ki a különféle targoncák optimális kombinációját az egyes raktári követelményekhez.

A táblázatok és egyes szimulációs programok gyakran túlságosan rugalmatlanok. Nem képesek például a targoncák közötti kölcsönhatáson alapuló számításokat végezni a forgalom nagyságától függően. A Yale Warehouse Simulator szépsége abban rejlik, hogy lehetővé teszi a különböző lehetőségek vizsgálatát, és segít a felhasználóknak abban, hogy magabiztosan tekintsenek a jövőbeni változásokra.

Az intralogisztikában semmi sem statikus. Ez hatással van arra, hogy a vállalatok hogyan tervezik és szervezik meg raktáraik működését. A Yale megoldásai a különböző forgatókönyvek feltárásával segítenek a működések jobb megtervezésébe mára és a holnapra nézve. Ez csak egyike azon lehetőségeknek, amelyekkel a Yale és forgalmazóik segíthetik a vállalatokat a raktáraik optimális fejlesztésében.

Részleteiben is vizsgálhatók a folyamatok és hatékonyságuk

Forrás és fotó: www.press.lectura.de