fbpx

Ezzel a megoldással hatékonyabbá teheti a logisztikáját

Írta: Csomor Zsolt - 2022 augusztus 11.

A Continental technológiai vállalat mesterséges intelligencia alapú megoldást fejlesztett ki a kamionok, nyerges vontatók és teherautók szabad raktérkapacitásának kiszámításához. Ezzel a flottamenedzserek okostelefonon keresztül juthatnak pontos digitális információhoz arról, hogy mennyi árut lehet még felrakni, hatékonyabbá téve az áruszállítást.

Másodpercek alatt felmérhető a szabad rakodóhely

A logisztikai ágazat jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe. Egyre több árut kell szállítani, egyre kevesebb sofőrrel. A Continental mesterséges intelligencián alapuló megoldása nemcsak a flottamenedzserek számára nyújt támogatást a szállítási kapacitásaik optimális kihasználásában, hanem elősegíti az üzemanyag-megtakarítást és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, hozzájárulva a logisztika nagyobb fenntarthatóságához – nyilatkozta Dr. Ismail Dagli, a Continental okos mobilitás üzleti területének vezetője.

okostelefon raktér ember
Kép forrása: Continental

A sofőrök, az árukezelésért felelősök és a flottamenedzserek egyaránt könnyedén használhatják az innovatív, mesterséges intelligencián alapuló megoldást: a rakomány rögzítése után a sofőr készít egy fényképet okostelefonjával a raktérről. A fotót ezután feltölti a Continental Cloud felhőbe, ahol a tényleges „gondolkodás” történik, azaz a Continental által kifejlesztett mesterséges intelligencia algoritmus kiszámítja a rendelkezésre álló rakteret. A sofőr okostelefonján manuálisan is szerkesztheti az információkat vagy további adatokat adhat meg, mielőtt feltölti azokat a Secure Cloud-ba. Ezt követően az adatok továbbíthatók a diszpécser szoftverbe. Amennyiben megfelelő a kapcsolat, ez a folyamat mindössze néhány másodpercet vesz igénybe – olvasható a Műszaki Magazin cikkében. A flottamenedzser ezután optimálisan koordinálhatja a további rakományokat a rendelkezésre álló rakománysúlyra vonatkozó adatok segítségével, amelyeket például az intelligens tachográftól kap a VDO Linken vagy klasszikus telematikai szoftveren keresztül az FMS interfészről.