fbpx

Az öt leggyakoribb tévhit a robotizációról

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 11.

Az ipari robotok a céljukkal és a munkaerő struktúrában elfoglalt helyükkel kapcsolatos tévhitek miatt gyakori „vendégei” a médiának. A velük kapcsolatos mítoszok és tévhitek rossz hírnevet keltettek számukra. Melyek is a legismertebb tévhitek?

szem
A mesterséges intelligencia vagy a robotok alkalmazása versenyelőnyt jelent 

1. A robotok uralják a világot. 

A robotok nem uralják a világot. Az ipari robotokkal kapcsolatban elterjedt tévhit az, hogy okosabbak lesznek az embereknél, átveszik a „gyeplőt” és uralomra törnek. 

A mesterséges intelligencia terén elért hatalmas ugrások ellenére fontos megérteni, hogy a nagy sebességű adatok feldolgozása és az algoritmusok létrehozása merőben különbözik az emberi agy azon képességétől, hogy kapcsolatokat hozzon létre, rejtett jelentéseket találjon és alkalmazkodjon az új helyzetekhez. 

Az embereknek megvan az az egyedülálló előnye, hogy kreativitással oldják meg a problémákat, szemben a múltbeli adatokon alapuló egyszerű előrejelzésekkel.

2. A robotok elveszik az emberek munkáját. 

Ez egy másik gyakori tévhit, amely gyanakvást és nyílt ellenségeskedést generált az ipari robotokkal szemben. Ez kéz a kézben jár az első ponttal. A robotok nem kreatívak és nem empatikusak. Bár képesek lehetnek párbeszédet folytatni összetett programozással, de a mögöttes emóció hiányzik. Nem lehet belőlük vezető, nem irányíthatnak embereket és nem tudnak hatékonyan tanítani például az osztálytermekben. 

Sok munkához kifejezetten emberi tulajdonságokra van szükség, bár egyes munkákat átadhatnak robotoknak. Ezek a munkák jellemzően veszélyesek az emberekre és ha megengedjük, hogy a robotok átvegyék ezeket a munkákat, új munkahelyek jönnek létre, például robottechnikusok.  

3. Az ipari robotok drágák. 

A kis- és közepes méretű gyártók aggódhatnak amiatt, hogy az automatizálás meghaladja a költségvetésüket.

Azonban a piacon számos megfizethető lehetőség van, ami a robotizálást az olyan kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé teszik, melyek egyébként nem rendelkeznek nagy tőkével.

Nagyon sok olyan, robotikával foglalkozó vállalat van, amely rugalmas előfizetéses modelleket kínál, így ki-ki megtalálhatja azt, ami a vállalkozása számára a leginkább megfelelő. Az előfizetéses robotikai modell már minimális beruházással lehetővé teszi azt, hogy hosszú távon profitábilissá tegye a vállalkozást, hiszen évekről csupán hónapokra csökkenti a megtérülési időt.

Így hosszú távon is lehet tervezni a költségekkel, ami a jelenlegi bizonytalan gazdasági időszakban biztos támpontot adhat a cégeknek. A Locus Robotics egyedi szolgáltatása, hogy a vállalatoknak lehetőségük van tőlük robotokat bérbe venni. Ellentétben a legtöbb gyártóval, akik a robotok vásárlását segítik finanszírozással, a Locus Robotics esetében a gépek a gyártó tulajdonában vannak, és azokat szolgáltatásként lehet használni, hasonlóan egy előfizetéses rendszerhez – ez a Robot as a Service, vagyis a RaaS megoldás.

Az ipari robotok gyártósorához való hozzáadásának pénzügyi előnyei a következők: 

  • Javított hatékonyság 
  • Megnövelt termelési kapacitás 
  • Biztonságosabb munkakörülmények, amelyek segítenek megelőzni a költséges sérüléseket 
  • Javított termékminőség 

4. A robotok csak autókat építenek. 

Való igaz, hogy az autóipar több mint 50 éve használ ipari robotokat összeszerelő soraikon. A robotalkalmazások hozzáférhetőségének és rugalmasságának növelése azonban ma már számos iparágban hasznossá tette a robotokat. 

Az ipari robotok képesek hegeszteni, anyagokat kezelni, húsokat és más élelmiszereket feldolgozni, festeni, összeszerelni, csiszolni, a raktározási feladatokat megkönnyíteni és még sok mást. Bármely üzemben megvan a helye a robotoknak. A megfelelő szerszámozással és programozással a robotizálás lehetőségei, természetesen túlmutatnak az autó összeszerelésén. 

5. Technikai jellegű fenntartások 

Bár a robotok bonyolultnak tűnhetnek, az ipari robotgyártók dolgoznak, hogy termékeiket könnyebben programozhatónak és kezelhetővé tegyék.

A robotgyártók általában robotprogramozási segítséget kínálnak, robotmérnöki szolgáltatásaikon keresztül  a gyors és egyszerű integráció érdekében. 

Az ipari robotokkal kapcsolatos tévhitek erős érzéseket keltenek a gyárakban elfoglalt helyükkel kapcsolatban. Mint fentebb bemutattuk, ezek a tévhitek mítoszokon alapulnak. A tények azt mutatják, hogy az ipari robotok jelenlétével az emberek sokat nyerhetnek, ha folytatjuk az innovációt és bővítjük a robotok használatát. 

A vállalatvezetőknek érdemes tehát nyitott szemmel járniuk, hiszen például a folyamatautomatizálás a raktárak termelékenységének javításával már most teljesen átalakította a logisztikai iparágat.

Az olyan eszközök, mint a mesterséges intelligencia vagy a robotok alkalmazása tehát versenyelőnyt jelent.