fbpx

Önvezető teherautót tesztelnek az USA-ban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 19.

Az Egyesült Államokban már tart a több mint 1000 mérföldes útvonalon az önvezető teherautók tesztelése. A United States Postal Service, a postai szolgáltatást nyújtó szervezet, az automata járművekkel foglalkozó TuSimple rendszerrel közösen teszteli az önvezető teherautókat.

A tesztprogram két hétig tart, 5 fuvart teljesítenek oda és vissza. A teszt során az önvezető teherautók kabinjaiban járművezető és mérnök is tartózkodik, hogy vészhelyzet esetén beavatkozhassanak, olvasható a trans.INFO oldalán.

Ahhoz, hogy a Phoenix és a Dallas közötti útvonalat hagyományos módon teljesítsék, két sofőr szükséges a munkaidő szabályozása miatt az Egyesült Államokban.

A TuSimple rendszerrel felszerelt járművek ezt a távolságot 22 óra alatt tudják megtenni, ami magában foglalja az éjszakai vezetést is. Az államközi autópályákat használják, amelyek közül az egyik egy olyan folyosó, amelyen keresztül az Egyesült Államok teljes gazdasági tevékenységéből származó rakományok 60 százalékát szállítják. A TuSimple szerint ez fontos útvonal lesz számukra, mert már most nagy a kereslet az Arizona és Texas közötti szállításokra.

A USPS tesztek alatt a TuSimple ellenőrzi a teherautó-vezérlő rendszer működését, amely segít a fejlesztésben és a kereskedelmi forgalom növelésében. Az automata teherautók hosszú távú útvonalakon történő bevezetése szintén segíthet a sofőrhiány problémájának megoldásában.

Az American Trucking Association (ATA) véleménye szerint 2024-re az Egyesült Államokban a betöltetlen munkahelyek száma elérheti akár a 175 ezret is. Az alkalmazottak megtalálása már most nagyon nehéz, az éjszakai vezetés, a hosszú távok, a vezetőfülke megosztásának szükségessége és a tehergépkocsi sofőrök általános hiánya miatt.