fbpx

„Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan…”

Írta: Sándor Ildikó - 2019 május 09.

Raktári forradalmat indított a Jungheinrich a LogiMAT 2019 kiállításon Stuttgartban. Intelligens, 4.0 intralogisztikai megoldásaival, új szoftverekkel, szolgáltatásokkal és innovatív gépeivel fogadta látogatóit, természetesen ismét a kiállítás legnagyobb standján.

Ami tagadhatatlan: a digitalizálás nagyszerű lehetőségeket teremt minden területen, így a logisztikai ipar számára is. A digitális és összekapcsolt raktárak leegyszerűsítik a folyamatokat, és növelik a hatékonyságot. Ha a digitális és fi zikai világ megfelelően össze van kötve, a kettő magasabb intelligenciát képez, és új szintre emeli a raktári termelékenységet. Ezt az elvet követve új targoncákkal és számtalan, a kezelő kényelmét és biztonságát szolgáló innovációval valóban szemléletváltást követel a Jungheinrich, ahogy már a hamburgi sajtótájékoztatóján, majd a stuttgarti LogiMat 2019 kiállításon is bebizonyította: forradalmat indított a logisztikában.

Nagy, nagyobb, EFG

Teljessé vált az ellensúllyal ellátott, elektromos targoncák sorozata, megérkezett a „nagytestvér”. Az EFG 6-os sorozatú nagy teljesítményű elektromos villástargonca akár 9 tonnát is szállíthat. Ezzel a teherbírással elsősorban az italáru- és építőanyag-nagykereskedelem, valamint a gépgyártás nagy teljesítményű alkalmazásaira tervezték. Ebben a sorozatban összesen 14 különböző targoncamodell van, mellyel a nagy teljesítmény mellett a Jungheinrich a legszélesebb portfóliót kínálja a piacon. A négy különböző teherbírás 6 tonnától 9 tonnáig, a két tehersúlypont (600 mm és 900 mm), az 1.240 Ah és 1.548 Ah közötti akkumulátorméretek biztosítják a targonca finomhangolását a vevői igények tökéletes kiszolgálása érdekében. A hosszú tengelytávú alapváltozat elnyel minden padlóegyenetlenséget, és magas fokú utazási kényelmet biztosít. A kompakt változatok rövidebbek, így mozgékonyabbak, mint a versenytársak targoncái.

ERC 216zi: vezetőállásos targonca lítiumion-akkumulátorral

Még csak egy év telt el azóta, hogy útjára indult az első teljesen integrált lítiumion-akkumulátoros tolóoszlopos ETV 216i típusú targonca, a LogiMat kiállításon bemutatkozott egy teljesen új vezetőállásos elektromos targonca, a Jungheinrich ERC 216zi modellje.

Ez a targonca a beépített lítiumion-akkumulátornak és rövidebb méretének köszönhetően a piac legkompaktabb vezetőállásos elektromos targoncája. A fejlesztése során különleges figyelmet fordítottak a jármű ergonómiájára. A kezelő számára egy rögzített kezelőállás biztosítja a tartást és a kényelmet, ami különösen fontos hosszabb üzemeltetéskor. A teljesen újratervezett smartPILOT elektromos kezelőkar lehetővé teszi az egykezes pontos és könnyű irányítást. A rendszer a kezelő számára látható és hallható figyelmeztető jelzéseket ad, ha a megengedett teherbírást túllépné, a leeső tárgyak ellen mindeközben egy tető nyújt védelmet.

Az új EKS 412s: a legnagyobb komissiózó

Az újszerű, átmenetmentes háromszoros emelőoszloppal felszerelt EKS 14 méteres komissiózó magasságával és 0,5 m/s emelési sebességével 25%-kal gyorsabb, mint elődje, és jelenleg a piacon kapható leggyorsabb vertikális komissiózó targonca. Az EKS fejlesztése során komoly figyelmet szenteltek a vezető szükségleteinek. Az új teleszkópos oszlop átmenetmentes emelőmozgásaival elkerülhetők a lökésszerű terhelések, kezelése különösen könnyű, valamennyi funkció karnyújtáson belül elérhető, és minden fontos információ kinyerhető a kezelő nagyméretű színes kijelzőjén.

És akkor az, ami a szemnek láthatatlan

A raktári folyamatok felgyorsulása és komplexitása egyre több veszélyforrást hordoz magában. Éppen ezért nem elegendő kizárólag az egyes területek védelme, a raktár egészét kell figyelembe venni. A Jungheinrich épp ezért komplexen vizsgálta meg a raktározásban előforduló veszélyforrásokat és azok kiküszöbölési lehetőségeit. Íme, a megoldások:

Amikor célszerűbb vánszorogni

A zoneCONTROL asszisztensrendszer egy helyhez kötött rádiójeladóból és a targoncán lévő mobil részegységből áll, benne egy kijelzővel és egy kezelői modullal. Nagy forgalom esetén a maximális sebességet kúszósebességre csökkenti, de ugyanez a rádiójeladó a csarnokkapu vezérlőmoduljához csatlakoztatva az engedélyezett targoncát beengedi, a többieket természetesen kívül tartja.

Személyfelismerő rendszer

A személyfelismerő tolatókamera csökkenti az ütközés rizikóját hátramenet esetén. Amint a rendszer érzékeli, hogy egy személy áll a veszélyzónában, optikai és hangjelzést ad, közben pedig a kezelő a képernyőn látja, mi történik mögötte anélkül, hogy hátra kellene fordulnia.

curveCONTROL asszisztensrendszer

A sebesség függvényében ívben történő kanyarodáskor automatikusan csökkenti a sebességet, ezzel növeli a targonca stabilitását és optimális menetbiztonságot nyújt.

addedVIEW – 360 fokos védelem madártávlatból

A digitális, négykamerás körkörös látórendszer segítségével a vezető biztonságosan és gyorsan navigálhat még szűk, átláthatatlan helyzetekben is, a saját targoncáját távlati madárperspektívából (madártávlat) láthatja. A villacsúcsok és a hátsó súly is jól látható, még rosszfényviszonyok esetén is.

Ütközésérzékelés

Ez a funkció nemcsak a dolgozókat védi, hanem csökkenti a javítási és karbantartási költségeket. Egy ütközésérzékelő modullal felszerelt targonca hang- vagy fényjelzést ad ki a targonca ütközésekor, ill. balesetek esetén. Az összegyűjtött adatok értékes információként szolgálnak ahhoz is, hogy hosszútávon csökkenthessük a raktárban előforduló kockázatokat.

Hackerek elleni védelem

A Jungheinrich ISM Online teljes körű flottamenedzsment rendszerben a mérettől és komplexitástól függetlenül biztonságosan kezelhető a targoncaflotta. A webalapú alkalmazás védelmet nyújt a cybertámadások ellen.

A mindent tudó telematikai doboz 2019-től kezdődően minden Jungheinrich targonca integrált telematikai dobozzal van felszerelve, amivel minimalizálható az állásidő és a reagálási idők is lerövidülnek. A Call4Service segítségével az ügyfelek bármikor kapcsolatba léphetnek az ügyfélszolgálattal online vagy applikáción keresztül.

Flottakezelés

A „Power Fleet IQ” üzleti intelligencia-eszköz révén lehetséges a flottakezelés hálózatba kötése az ügyfél által használt, meglévő rendszerekkel, hogy áttekinthetőek, összehasonlíthatóak és kalkulálhatóak legyenek a flottahelyszínek. Akkumulátorgazdálkodás 2.0Az új online akkumulátor-információs rendszer lehetővé teszi a hálózatba kötött SLH 300 típusú töltők alapján a törzsadatok részletes kiértékelését, és az üzemeltetési hibák jelentését. A Jungheinrich akkumulátorgazdálkodás 2.0 rendszere így hozzájárul az akkumulátor-élettartam növeléséhez és a költségek csökkentéséhez.

Az új energiagazdálkodási rendszerrel a lítiumion-akkumulátorokat már ott is lehet használni, ahol a meglévő energiahálózat, a változó áramterhelés eddig azt nem tette lehetővé – anélkül, hogy a raktár elektromos infrastruktúráját át kellene alakítani. Antoine de Saint Exupéry író és pilóta szavait idéztem a cikk elején. Lássuk be, korunk 4.0 névre hallgató logisztikájában a hatékonyság és a biztonság érdekében már nem is nekünk kell mindenre figyelnünk, a feladat mögött lévő adatok nem is kell, hogy láthatóak legyenek. Bátran és biztonsággal hagyatkozhatunk a technikára és akkor a Kishercegtől a hackerekig mindenre megoldást találunk.