fbpx

A dróntechnológia átírja a logisztika eddig ismert formáit

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 01.

A drónipar hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt időszakban. A drónok intralogisztikában történő felhasználásáról még viszonylag kevés információval rendelkezünk. De vajon hogyan válthatják fel, vagy egészíthetik ki a humán munkaerőt a drónok a raktáron belüli logisztikában?

Kép forrása: Renault Trucks

A leltározás nagy mestere

A repetitív, kevésbé izgalmas, és viszonylag magas hibafaktort eredményező manuális leltározás a raktárosok körében kevésbé kedvelt munkafolyamat. A Renault Trucks például a Lyon-Saint-Priest hidakat és tengelyeket összeszerelő üzemében leltározó drón végzi ezt a munkát a humán erőforrás helyett.

A palettákra helyezett azonosító adatokat könnyedén leolvassa, csupán a rendszerezést kell átszervezni, hogy könnyen megközelíthető legyen a drónok számára is. Pontos repülési terv segítségével töredékére csökkenthető a leltározással töltött időtartam, de az emberi mulasztásból eredő hibák is kiküszöbölhetők. A releváns adatok pedig elérhetők az illetékes személyek számára, akik így pontos információkkal rendelkeznek az aktuális helyzetről.

A teljes raktárról valós képet nyújtanak a drónok, és rámutatnak az esetleges eltérésekre és hiányosságokra. Ez a leltározást végző kisméretű intelligens eszköz teljes mértékben automata, nincs szükség annak irányítására.

Komissiózás másképp

Az áruk összegyűjtése, valamilyen koncepció szerint történő szortírozása is a drónok feladatává válhat, legalábbis részben. Ennek oka, hogy csupán kisebb tömegű anyagok megfogására képes, de az akkumulátor kapacitása miatt is inkább a humán munkaerő kiegészítőjeként működhet a raktárakban ebben a feladatkörben. Továbbá kiegészítő termékre is szükség lehet: ilyenkor az intelligens eszközre olyan szerkezetet kell erősíteni, melynek segítségével biztonságosan meg tudja fogni, és képes megtartani a terméket.

 

Kisebb küldemények szállítása

A raktárakból kilépve a drónok nincsenek négy fal közé zárva. Több helyen már alkalmazták is kisebb küldemények szállítmányozására, hiszen gyorsan és hatékonyan elvégzi a rá kiosztott feladatokat.

 

A raktárfolyamatok fellendítője

A raktárakban történő mérések és megfigyelések leegyszerűsítését is elhozza a dróntechnológia. Emellett segítségével új szintre léphetnek a vállalatok automatizálása is. A drónokra erősített kamerák és szenzorok lehetővé teszik az emberi munkaerő kiegészítését és/vagy helyettesítését.

A termelékenység növelése érdekében egyre több cég fordul az automatizálás irányába, olvasható a New technology magazin oldalán. A kevesebb hibát produkáló termékek csökkentik a költségeket, amivel pedig növelik a bevételt.