fbpx

Döbbenetes mennyiségű oktatási hulladék keletkezik évente

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 31.

Gyakran háttérbe szorul az iskolák szerepe a környezetvédelemben, pedig a környezettudatos életvitelre nevelés és a hulladékcsökkentés egyik legkézenfekvőbb helyszíne. Csak az Egyesült Királyságban naponta 185 emeletes busznyi oktatási hulladék gyűlik össze az általános és középiskolákból.

 

 

Iskolakezdés fenntarthatóbban

Az angol hulladék és erőforrások cselekvési program (WRAP) egyik kutatása szerint az Egyesült Királyságban naponta 185 emeletes busznyi szemét gyűlik össze az általános és középiskolákból, ami közel 260 ezer tonna oktatási hulladékot jelent minden évben. Ennek legnagyobb részét a papíralapú hulladék teszi ki. Ezért is fontos, hogy a környezetbarát anyagokat (például hullámkarton és újrahasznosított papír) helyezzük előtérbe a tanszereknél.

A legkézenfekvőbb, ha az iskolakezdéshez újrahasznosított papírból készült füzeteket vásárlunk. Már az íróeszközök között is találunk környezetbarát opciót: az újratölthető tollak, valamint az FSC jelzéssel ellátott ceruzák is hozzájárulnak a fenntarthatóbb tanévkezdéshez. A tankönyveket becsomagolhatjuk újra felhasznált natúrpapírral vagy akár vékonyabb hullámkartonnal is, amit azután kedvünk szerint díszíthetünk.

 

Sok kicsi sokra megy

Az iskolai hulladék visszaszorítására nem kihívásként, hanem lehetőségként kell tekinteni. Ezáltal a tanulók számára is világosabbá válik, hogy apró változtatásokkal hatalmas lépést tehetünk egy tisztább élet felé. A gyermekek környezettudatosságra nevelése alapvető fontosságú – hívja fel a figyelmet Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A folyamatosan fejlődő technológiának és az egyre nagyobb mértékű odafigyelésnek köszönhetően a jövő generációja sokkal többet tehet azért, hogy egy zöldebb jövő elé nézhessen.