A logisztikai beruházások csapdái

Sok milliárd forintnyi befektetés vész kárba évente a nem megfelelően tervezett logisztikai rendszerek miatt. Azonban egyre több cég belátja, hogy megéri időt és pénzt fordítani a raktár optimális működéséhez szükséges logisztikai tervezésre.

 

A logisztikai tervezés hiányának csapdája

A legfőbb csapdákat, amelyekbe a legtapasztaltabb cégek is beleesnek, Pári Róbert, QLM Logistics Solutions ügyvezetője ismerteti.

A vállalatok termelő berendezésekbe és logisztikai eszközökbe szívesen fektetnek. A logisztikai eszközöket szállító cégek szinte kivétel nélkül úgymond kielégítik ezt az igényt, de az anyag- és információáramlást, annak jellemzőit, egyéb eszközigényeit már nem vizsgálják, nem készül komplett folyamatterv. Így épülhet olyan raktártechnológia, amely csak komoly kompromisszumokkal képes ellátni feladatát. A raktár teljes folyamatát előre kell ismerni, modellezni, akár szimulációt is futtatni. E nélkül százmilliók úszhatnak el.

 

A szaktudás csapda

Óriási kihívás egy összetett elemekből álló rendszerből működőképes, hatékony raktárt építeni. Kevesen is foglalkoznak mindent átfogó logisztikai tervezéssel, és ahol ténylegesen foglalkoznak, még ott is előfordulhatnak komoly kihívások, amelyekre nehezen találnak válaszokat, mert általában elméleti szakemberekkel folyik a tervezés. Ilyen esetben jókora az esélye annak, hogy az elméletben kifogástalan működik a terv, de a gyakorlatban csődöt mond.

 

 

A szoftver csapda

Nincs raktárlogisztika jó raktári szoftver nélkül. A cégek azonban gyakran csak egy vállalatirányítási rendszer korlátozott funkciójú modulját vagy drága külföldi szoftvert használnak, esetleg kisebb magyar fejlesztők termékét, akik nem biztos, hogy 10 év múlva is képesek támogatást nyújtani. Egy komplex raktár működéséhez olyan szoftver szükséges, ami nemcsak dokumentál, hanem irányítja is a munkát, testre szabja a feladatokat, levezényeli, és ellenőrzi azok végrehajtását.

 

 

A termékközpontú értékesítés csapdája

Számos nemzetközi cég nem arra van berendezkedve, hogy a teljes logisztikai rendszer teljes problémakörét vizsgálják, csak terméket próbálnak értékesíteni. Azok a vevők, akik egy lépéssel előre gondolkodnak, hajlamosak is lehetnek arra, hogy egy adott problémát egy adott termékkel oldjanak meg. Az a cég lehet a befutó, aki komplex technológiát és megoldást értékesít, lehetőleg minőségi tervezéssel együtt.

 

Az automatizálás csapdája

Az automatizáció igénye ugyan megnőtt, de a magyar cégek többsége nem áll készen erre, tízből nyolc projekt megbukik. Ugyanis jól definiálható és automatizálható folyamatokat lehet csak automatizálni. A folyamattervezés eredményeként tudunk csak hagyományos megoldásokban, részleges vagy teljesen automatizált megoldásban gondolkodni. A különböző koncepciókat megtérülés számítással kell alátámasztani. Több évre előre kell gondolkodni, mint ahogy általában tesszük.

 

+1: az ipar 4.0 csapda

Sokan szereznek be okoseszközöket, önvezető targoncákat, egymással kommunikáló rendszereket. Azonban, ha ezt nem előzi meg alapos logisztikai tervezés, komoly anyagi károk érhetik a cégeket. Előfordult, hogy egy cég önjáró targoncát szeretett volna alkalmazni a raktárában. A felmérések után azonban kiderült, hogy a meglévő raktárban az akkori állvány elrendezéssel nem működött volna ez a megoldás, csak átépítéssel. Mindez előre jelezhető, ha megfelelő a tervezés

Kép forrása: anyagmozgatas.com

automatizálás logisztika logisztikai beruházás tervezés önvezető raktárlogisztika raktározás targonca