fbpx

Nagyot lépett a Tesco a környezetbarát csomagolás irányába

Írta: Csomor Zsolt - 2020 november 12.

A Tesco tavaly 2019 februárjában vállalta, hogy az idei év végére sajátmárkás termékeiből eltávolítja az összes nehezen újrahasznosítható anyagot. A vállalás után másfél évvel az áruházlánc 454 tonnányi ilyen besorolású műanyagot távolított el Közép-Európában.

 

 

A kivont mennyiség a Tesco sajátmárkás termékeiben megtalálható nehezen újrahasznosítható anyagok több mint 88 százalékának felel meg, és jelentős előrelépés a 2025-re 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásra történő átállásban. Magyarországon eddig 62 tonna nehezen újrahasznosítható anyagot vontak ki a használatból.

Az áruházlánc az újrahasznosításra nem alkalmas műanyagot egyéb alternatívákkal váltotta ki a közép-európai régióhoz tartozó országokban, így Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A közlemény szerint a legnagyobb változás az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök esetében tapasztalható, amelyeknél a Tesco és partnerei a nehezen újrahasznosítható polisztirol és PVC (polivinilklorid) tartalmú csomagolóanyagokat széles körben újrahasznosíthatókkal váltották ki. Csak ez a módosítás éves szinten több mint 65 tonna nem újrahasznosítható anyag lecserélését jelenti.

Az energiaitalok PVC-fólia bevonatának kis sűrűségű polietilénnel való helyettesítése további 5 tonnával kevesebb hulladékot eredményez. A tejtermékek, pékáruk és édességek területén végrehajtott hasonló változtatások pedig összesen 143 tonna nehezen újrahasznosítható műanyag kivonásához járultak hozzá.

Az egyszerű újrahasznosíthatóság garantálása mellett a Tesco arra törekszik, hogy a sajátmárkás termékei csomagolásának tömegét is a lehető legkisebbre szeretné csökkenteni. A csomagolás súlyának csökkentése nemcsak a felhasznált anyagok mennyiségét képes visszaszorítani, hanem a szállítás során kibocsátott szén-dioxidét is azáltal, hogy a fuvarozás így kisebb energiafelhasználással jár. A termékek csomagolásának áttervezése eddig összesen 64 tonnával kevesebb műanyag felhasználásához járult hozzá – közölte a Tesco.

Kép forrása: Tesco