fbpx

Szlovákiában bevált az új betétdíjas rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2023 március 12.

A szlovák betétdíjas rendszer (DRS) a jelentések szerint működésének első évében 820 millió visszavett betétdíjas terméket fogadott be, és a várt mennyiség feletti, 70%-os visszavételi arányt ért el.

Naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot gyűjtenek vissza

A Közép-Európában elsőnek számító nemzeti betétdíjas rendszer 2022. január 1-jén indult el azzal a céllal, hogy az Európai Unió irányelvének megfelelően elősegítse az italcsomagolások magasabb visszavételi és újrahasznosítási arányát, ezáltal a hulladék csökkentését. A rendszer működésének első tizenkét hónapjára korábban a PET-palackok esetében 60%-os visszavételi arányt vártak, 2025-re pedig 90%-os visszavételi arányt – olvasható a Packaging Europe oldalán és a Termékmix fordításában.

visszaváltó automata bolt áruház üveg palack polc
Kép forrása: Packaging Europe

Habár a szlovák betétdíj törvény szerint a fogyasztók nemcsak a visszaváltó automatákba, hanem a pénztáraknál is leadhatják az üvegeket, a tapasztalatok szerint az automata módszer népszerűnek bizonyult: ma már 2000 gyűjtőpont található Szlovákiában.

Az automatizált visszaváltó rendszerek egyszerűsége és hatékonysága miatt a visszaváltó automaták száma várhatóan nőni fog, és a kiskereskedők további automatákat vagy nagyobb kapacitású gépeket fognak vásárolni.

Szlovákiában naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot és dobozt gyűjtenek be, amelyek egyébként jelentős részben a természetben vagy a vizekben végeznék – közölte Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter.