fbpx

Jelentős üzemanyagár emelkedésre számíthatunk szerdától

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 23.

A 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 9 forinttal emelkedik, a gázolaj esetében a drágulás mértéke kevesebb, bruttó 6 forint literenként. Amennyiben a kutak érvényesítik a változást a kiskereskedelmi áraikban, úgy jóval drágábban tankolhatunk a hét közepétől.

Kamion az úton
Az áremelkedés hatással lehet a közúti szállítás díjaira is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Hosszú idő után megint emelkednek az árak

Mivel jelentősen gyengült a forint a dollárral szemben (néhány nap alatt 2%-ot gyengült az amerikai fizetőeszközzel szemben), és a Brent olaj árfolyama is emelkedett (jelenleg 76 dollár a jegyzésár, ami 3 %-os emelkedést jelent egy hét alatt) egy időre elbúcsúzhatunk az üzemanyagárak csökkenésétől.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 86 forint, gázolajnál ugyanez az érték most megközelíti a 170 forintot.

A nemzetközi olajpiac árait az uniós embargó is megemelheti

„Akár dízelolaj, akár benzin érkezik Európába Indiából, és azt orosz nyersanyagból állítják elő, az a szankciók megkerülésének számít. Ennek megállítására a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk” – jelentette ki múlt héten Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

India az ukrajnai háború kezdete óta a gazdaság több területén igyekszik kedvező feltételeket teremteni önmagának. Így például az uniós szankciók alá tartozó orosz nyersolaj egyik legnagyobb vásárlójává vált. Az orosz olajból készült finomított üzemanyagok egy részét India Európában értékesíti.

Borrell szerint az orosz nyersolaj hordónkénti 60 dolláron meghatározott árplafonja csökkenti Oroszország bevételeit, ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy India ki akarja használni az olcsóbb nyersolaj beszerzéséből származó előnyöket.

MOL kút
MOL töltőállomás itthon (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 557 Ft/liter;
  • gázolaj – 545 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 566 forint magasában fog beállni, a gázolaj literjét pedig 551 forintért mérhetik majd a kutak.

Utoljára az elmúlt hét péntekjén változtak az árak, akkor csökkent a gázolaj nagykereskedelmi tarifája, a benziné azonban a korábbi szinten stagnált.

A MOL felvásárolhatja az OMV Sloveniját

A tranzakcióval a MOL-csoport jó úton halad afelé, hogy Szlovéniában a szegmens második legnagyobb piaci szereplőjévé váljon.

A megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést még 2021. június 7-én írták alá. Az Európai Bizottság a felvásárlásra vonatkozó részletes vizsgálata során megállapította, hogy a MOL teljesítette az Európai Unió által előírt korrekciós követelményeket, a tranzakció lezárását követően is garantált a fenntartható piaci verseny Szlovéniában. Szakemberek szerint az ügylet lezárásra kerülhet 2023. június 30-ig.

A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.