fbpx

Csomagolóipari innovációk a fenntarthatóság jegyében

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 július 04.

Napjainkban számos területen vált nagy jelentőségűvé a fenntarthatóság és ez a trend a csomagolóiparra is igaz. A kormányok és a fogyasztók részéről elvárás, hogy a csomagolás a lehető leginkább környezetbarát és visszaforgatható legyen.

Napjainkra kiemelt jelentőségűvé vált a fenntarthatóság, a fogyasztók és az ipar azt követeli, hogy kevesebb legyen a műanyag. Az italcsomagolás például a városi szilárd hulladék 48%át és a tengeri hulladék 26%-át teszi ki. Megnövekedett a szerepe a felelős gyártási folyamatoknak; az energiahatékony és környezetbarát termelésnek, a CO2-kibocsátás csökkentésének, a társadalmi szerepvállalásnak és a fenntarthatósági stratégiák kidolgozásának.

üveg

Mi a fenntartható csomagolás?

A környezetbarát csomagolás fogalmát nehéz meghatározni, mivel kontextusfüggő. Minden olyan csomagolás, amely összehasonlítva egy alternatívával kevésbé károsítja az embert és a környezetet, környezetbarátabbnak nevezhető. Vagyis nincsenek szabványos és univerzálisan mérhető paraméterek, sem pedig viszonyítási alapok, amelyekkel ezeket az intézkedéseket össze lehetne hasonlítani. Ez azt jelenti, hogy a környezetbarátság az anyagot leíró személytől függ – ami azonban felvetheti a greenwashing veszélyét is. Ökölszabályként azonban a környezetbarát csomagolás általában olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem szennyezik a környezetet, nem károsítják az emberek és állatok egészségét, és támogatják a körforgásos gazdaságot.

Az innovációt, a fenntarthatóságot és a csomagolást harmonizálni kívánóknak három fontos tényezőre kell figyelniük; a megújuló nyersanyagokra, az újrahasznosíthatóságra és az anyagfelhasználás csökkentésére.

A fenntarthatóság régóta része a csomagolóiparnak, azonban hosszú ideig nagyon nehéz volt fenntartható alternatívát találni az élelmiszerek csomagolására, hiszen ezeknek a csomagolásoknak több szerepük is van. Egyfelől a termék védelme, illetve hogy megpróbálja a lehető leghosszabb ideig megőrizni a frissességét és minőségét, emellett hogy magára vonja a lehetséges vásárló figyelmét, hogy ezt a terméket válassza. A környezetbarát anyagok sokszor nem kínáltak olyan tulajdonságokat, amely minden szempontból előnyös lenne, de az utóbbi időben csomagolási innovációk egész tárháza jelenik meg, amelyek jó alternatívák lehetnek.

Különösen igaz ez Európára, ami részben azért is lehet, mert a csomagolásokra vonatkozó új EU-s szabály (EU Packaging Regulation) – noha sokszor nem azonnal érinti a már létező vállalatokat, de – azonnali kihívásokat jelent a start-upoknak, akik így némileg rá is kényszerülnek arra, hogy már a kezdetektől fogva fenntarthatóbb csomagolásokban gondolkozzanak.

A biológiailag lebomló műanyagoktól, az újrahasznosított kartonon át, a gombákból készült térkitöltő anyagokig számtalan csomagolási alternatíva és trend látott, és lát napvilágot napjainkban. Alább ezekből szemezgetünk.

„Tradicionális” alternatívák

Habár cikkünkben leginkább az újdonságokra igyekszünk fókuszálni, fontos megjegyezni, hogy vannak olyan csomagolások, amelyek megfelelően használva fenntarthatónak mondhatók, jóllehet egyáltalán nem újdonságok.

Az üveg kvázi végtelenszer újrahasznosítható anélkül, hogy az anyag minősége romlana, és a fémek (pl. alumínium italosdobozok) szintén jó lehetőséget kínálnak. Természetesen az ilyen csomagolási megoldások esetében gondoskodni kell a megfelelő visszagyűjtésről és újrahasznosításról is, hogy a csomagolás valóban fenntartható legyen.

Bioműanyagok

A fenntartható csomagolások egyik nagy csoportját a bioműanyagok alkotják. Ennek egyik fő oka, hogy sok esetben a műanyagon kívül nincs más alternatíva, ha a terméket frissen kell tartani, vagy megóvni bizonyos hatásoktól. Ugyanakkor ma már számos olyan műanyag létezik, amely bioalapú, illetve biológiailag lebomlik (fontos megjegyezni, hogy a két fogalom nem ugyanaz).

raklap

A túlméretes csomagolás a múlté?

A számos trend egyike, hogy a szükségtelenül nagy csomagolás helyett a lehető legkisebbet választják. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy a csomagolás környezetbarát, de akármiből készül is, így kevesebb kell belőle. A másik fő előnye az, hogy mivel a csomagolás kisebb, a szállító kamionra stb. több fér belőle, csökkentve a termékek logisztikájának szénlábnyomát, és ezzel még a szállítási költségek is mérsékelhetők.

Fenntartható térkitöltő anyagok

Noha trend a kisebb, időnként mégis szükséges a nagyobb méretű, térkitöltő anyagokkal bélelt csomagolás, hogy biztonságosan lehessen bizonyos (pl. törékeny) termékeket szállítani. A hungarocell vagy a műanyag buborékfólia nem környezetbarát – noha az utóbbi ettől függetlenül elég szórakoztató –, de számos alternatíva létezik helyettük.

Az extrudált nassolni valóra hasonlító, növényi (pl. kukorica, búza) keményítőből előállított lebomló térkitöltő jól helyettesítheti hungarocell unokatestvérét anélkül, hogy utána hosszú ideig egy szeméttelepen díszelegne, mivel megfelelő körülmények között hamar lebomlik. A fő hátránya legfeljebb az, hogy ízletes csemegének tűnhet mondjuk egerek és patkányok számára.

A buborékfólia helyettesíthető speciális újrahasznosított (up-cycled) hullámkartonnal is, amely így jó lehetőséget kínál arra is, hogy a szükségtelenné vált kartondobozok újrafelhasználásra kerüljenek.

táska

Szokatlan és meghökkentő alternatívák

A Mushroom Packaging cég szokatlan, organikus térkitöltő anyagokat gyárt. Megtisztított és ledarált mezőgazdasági hulladékot társítanak gombafonalakkal, majd ezt formázzák és szárítják. Előnye, hogy a mezőgazdasági hulladék egyébként sem alkalmas emberi fogyasztásra – sokszor állati fogyasztásra sem –, és egyébként is jelenlévő mezőgazdasági melléktermék, így nincs szükség arra, hogy a módszerhez nagy területen direkt erre a célra termesszenek növényeket. Természetesen komposztként felhasználható, de ezzel a tulajdonsággal a gombacsomagolások is rendelkeznek, amelyek egyszerűen és gyorsan komposztálhatók.

Jelenleg ugyan csak kisebb tárgyak csomagolására használják, de a jövőben ez változhat. További előnye lehet, hogy szokatlan és érdekes, így új élményt kínál a terméket kicsomagoló fogyasztó számára.

Újrahasznosított papír és karton

A papír és a karton 5–7 alkalommal újrahasznosítható, és szerves anyagként 100%-ban lebomlik. Mivel jellemzően fából állítják elő, magában hordozza az erdőirtás veszélyét, ezért a lehető legkörnyezetbarátabb papírmegoldások érdekében érdemes odafigyelni, hogy FSC-tanúsítvánnyal ellátott, tehát fenntartható erdőgazdálkodásból származót használjunk. És ahol lehetőség van rá, válasszunk újrahasznosított papírt.

A faalapú papírok mellett vagy helyett egyéb alternatívák is elérhetőek, mint a fűpapír és a szilfia rostból készült karton. Ezek anyagtulajdonságai megegyeznek a hagyományos, cellulózból készült termékekkel – nyomtathatók és meglehetősen strapabírók.

Organikus ökotextil

A műanyag szatyrok és -zacskók helyett jó lehetőséget kínálhatnak a természetes textilekből előállított szatyrok vagy vászontáskák. Magától értetődő módon a strapabíró és sokszor használható alternatívák sokkal később válnak hulladékká, mint a „használd, és dobd el” elvre épülő műanyag unokatestvéreik. Ráadásul akkor sem feltétlenül kerülnek szemétlerakóba, mivel megfelelő körülmények között komposztálhatók. Számos alternatíva közül lehet választani tulajdonságaiknak megfelelően, mint a pamut, kender vagy a lenvászon. Utóbbi érdekessége az is, hogy a tiszta lenvászon megfelelő komposztálóban nagyon gyorsan, akár két hét alatt lebomlik.

Ehető csomagolások és fóliák

Ha semmilyen más lehetőséget nem látunk arra, hogyan szabaduljunk meg valami a csomagolásától, meg is ehetjük azt – hasonlóan a papírra írt bizalmas információt elfogyasztó titkos ügynökhöz. A hagyományos műanyagcsomagolásokkal azért ezt inkább ne próbáljuk meg, ám számos cég kínál olyan alternatívákat, mint az ehető papírok, a tengeri rákok kitin páncéljából kivont chitosan vagy a tejfehérjéből előállított fóliák. Érdekes alternatívákat kínálhatnak élelmiszercsomagolásokra (pl. zöldségeket frissen tartó fóliák), mivel így kevesebb műanyagra lehet szükség. És itt valószínűleg nem fognak káros anyagok kioldódni a csomagolásból, mivel természetes. Ha mégsem akarnánk megenni, egyszerűen komposztálható.

Érdekes példa a Decomer Technology HoneyDrop nevű terméke, amely nem más, mint ehető fóliagolyócskákba zárt méz, amely könnyen kezelhető alternatívát kínál teák és egyéb italok édesítésére.

Az ilyen anyagok arra is alkalmasak, hogy például ehető evőeszközöket állítsanak elő belőlük, mint a Kulero lisztalapú, többféle ízben előállítható termékei, amikkel kiválthatók lehetnek az éttermi műanyagevőeszközök és -szívószálak.

csésze
Forrás: honeydrops.eu

Aktív csomagolás

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fogyasztásra előállított élelmiszerek harmada világszerte a kukában végzi. Ez nemcsak pazarló és fenntarthatatlan, de komoly veszteséget is jelent az előállító vállalatoknak.

Az aktív csomagolás növeli a termék eltarthatóságát, és alkalmas lehet élelmiszer-, ital- és gyógyszercsomagolásra is. Például a módosított atmoszférikus csomagolás oxigén- vagy etilénelnyelőket és nedvességszabályozókat használ az élelmiszerek frissen tartása érdekében. Az aktív csomagolás másik példája, amely antimikrobiális szereket bocsát ki azért, hogy megakadályozza a baktériumok növekedését a termékben. Ezek a megoldások lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy meghosszabbítsák az élelmiszerek eltarthatóságát, ezzel csökkentve a pazarlást.

Visszaváltható és „kölcsönvehető” csomagolások

Az éttermi elvihető ételek – jellemzően műanyag – dobozai is tekintélyes mennyiségű hulladék létrejöttéért felelősek, viszont szükség van rájuk, és más anyagok nem mindig használhatók. Ezért a német Vytal cég a mesterséges intelligenciát és az előrejelzési algoritmusokat hívta segítségül. Éttermek számára gyártanak speciális dobozokat QR-kódokkal, amit a mesterséges intelligencia is könnyen értelmez, így nyomon követheti, hogy mennyi van belőle raktáron, mennyit hoztak vissza a vásárlók, és hogy ennek függvényében mennyi új darab szükséges. Sőt, ezt az AI meg is tudja rendelni, figyelve a vásárlók szokásait, amihez igazíthatja a rendelés mennyiségét, értékes raktárhelyet spórolva ezzel.

A vásárlók körében korábban is népszerű volt, mivel felhasználóbarát, de sok étterem nem rendelkezett a megfelelő digitális infrastruktúrával hozzá. Ez a világjárvány következtében megváltozott, így ma a Vytal több mint 3500 németországi éttermet tarthat partnerének. Innovációjukkal a cég eddig több mint 320 000 csomagolóanyagot cserélt ki partnerei és fogyasztói között, így már 4,7 millió eldobható csomagolóedényt takarított meg.

étel csomagolás

Digitális vízjel az újrahasznosításhoz

Problémát jelenthet egy csomagolás összetételének megállapítása, emiatt például a sötét színű csomagolások általában a szemétégetőbe kerülnek, ahelyett hogy újrahasznosítanák őket.

A csomagolásgyártó Spies Packaging a Digimarc és a Reichle Technologiezentrum cégekkel együttműködve digitális vízjelet fejlesztett ki a csomagoláshoz. Ez a láthatatlan jelölés információkat tartalmaz az anyagról. Az újrahasznosító üzem elolvassa ezeket az információkat, és megfelelően válogathatja a hulladékot. Sikeres hazai szabadalom magyar feltalálók szabadalmán alapul a gripTEC technológia, mely innováció segíti a PE és PP flexibilis csomagolóanyagok rendkívüli mértékű csúszásmentesítését. Ezzel a technológiával készített polietilén zsákok és csomagok így akár közel függőleges helyzetbe döntve sem csúsznak le egymásról, ráadásul a technológia jeges-vizes-poros környezetben is hatékony. Ugyanakkor az automata töltőgépek is nagy sebességgel képesek vele működni.

A fenntartatóság jegyében a polietilén zsákok és a rakatburkoló fólia anyagának regranulátum-tartalma is jelentős mértékűre növelhető. Sőt, utóbbi sok esetben teljesen elhagyható, megelőzve a levágott fóliák környezetkárosítását.

Az idei interpack szakvásáron a Starlinger gépgyártó cég standján mutatták be ezt a szabadalmazott csúszásmentesítő technológiát. Hazánkban pedig az Abrafol néven forgalmazott csúszásmentes zsákok gyártásánál már használják, ahol például robotizált töltősoron 100% PCR-anyagú zsákokba nedves tőzeget töltenek, és raklapfóliázás nélkül szállítják az árut külföldre.

Fenntarthatóbb jövő

Tény, hogy napjaink egyik kulcskérdésévé vált a fenntarthatóság. Számos rendelet és trend jelenik meg vele kapcsolatban, és – részben ezek miatt is – szinte havonta jelennek meg új fejlesztések és termékek, amelyek többek között a csomagolóipart is forradalmasíthatják a fenntarthatóság jegyében. Vajon mi lesz a következő izgalmas újdonság, ami holnapután szembe jöhet velünk a boltok polcain?

Csaba László és Csaba Péter Gábor l Pack-Market Kft.

Forrás: mushroompackaaging