fbpx

Ígéretes alternatív megoldás: üzemanyag-gyártás műanyagból

Írta: Csomor Zsolt - 2020 november 04.

Korunk egyik legégetőbb problémájára keres környezetvédelmi szempontból innovatív, hazánkban pedig egyedülálló megoldást Kecsmár Gergő, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki műanyaghulladékból állít elő üzemanyagot.

 

 

Ígéretes technológia

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat legutóbbi nyertese Kecsmár Gergő, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hallgatója, aki a XXI. század egyik legaktuálisabb problémájára, a műanyaghulladék hasznosítására keresi a választ.

A hulladék mennyiségének robbanásszerű növekedése miatt a hulladékgazdálkodás is egyre fontosabb kérdéssé válik, ami új hasznosítási technológiák megjelenését is magával hozza. Ilyen Kecsmár Gergő által vizsgált, és a mérési eredmények alapján rendkívül ígéretesnek mondható műanyaghulladékból történő üzemanyag-gyártás. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból innovatív, de hazánkban egyedülálló megoldást nyújthat a problémára, mivel Kecsmár Gergő tudomása szerint a műanyaghulladékok esetében jelenleg csak kísérleti fázisban van a technológia.

A körkörös gazdaság kritériumainak is eleget tesz

A fiatal kutató olyan műanyagkeverékeket állít elő, amelyek tükrözik Magyarország, az Európai Unió és a világ műanyag felhasználását és összetételét, majd ebből hőbontással (pirolízis) üzemanyagokat állít elő. Az így nyert üzemanyagok hasznosíthatóságának vizsgálata – hogy mennyire felelnek meg a hatályos üzemanyag szabványoknak – az ösztöndíjpályázat eredményhirdetése óta eltelt időben megtörtént. Az eredmények biztatók, ugyanis a vizsgálat során meghatározott minőségi kritériumok többsége megfelel a követelményeknek. A vizsgált eljárás lényege, hogy zárt rendszerben történik a műanyaghulladék lebontása, így elkerülhető a nem kívánt káros anyagok.

A műanyaghulladék pirolízisével a betáplált műanyag mennyiségének körülbelül 70 százalékát lehet folyékony üzemanyag előállítására hasznosítani, míg a maradék 30 százalékot kitevő szilárd és gáz halmazállapotú végtermékek tüzelőanyagként vagy vegyipari anyagként újrahasznosíthatók. A technológia így a körkörös gazdaság kritériumainak több szempontból is eleget tesz, és akár ipari szintre is emelhető. A kutatás jelenleg egy műanyaghulladékok pirolizálását végző kisüzem kivitelezési szakaszában áll, amely egy újabb lépcsőfokot jelent ahhoz, hogy a hulladékgazdálkodás egy régóta fennálló problémájára alternatív megoldás születhessen Magyarországon.

Kép forrása: Dr. Dobó Zsolt, Kecsmár Gergő