fbpx

A logisztika holnapja – ellentmondásokkal

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 november 16.

A világjárvány egyértelmű nyertesének sokan a logisztikát tartják – írta a nyár végén Bécsben megrendezett, a közép-európai logisztikai ipar számos cégvezetőjét megszólaltató CEE Property Forum 2021 konferencia kapcsán a Portfolió.

 

Monika Duda (vezérigazgató, DHL)

A meglóduló e-kereskedelem hatására rengeteg fejlesztés zajlik most Lengyelországban, ahol a logisztikai ingatlanok üresedése jelenleg 6 százalékos. Az automatizáltáság és a gyorsabban változó környezet hatására a korábbi 10 évre szóló szerződések helyét átvették a jellemzően 3 évre szóló aláírások.

 

Csomag kézbesítése
Az ellátási láncok helyreállnak, csak idő kell hozzá

 

A román Ana Dumitrache (országfelelős, CTP)

Romániában is megvan a logisztikai növekedés esélye, hisz a piac még csak tizede a lengyelének, s ott van az egyik leggyorsabb internet Európában. Az ágazatot most sújtja a globális szállítmányozás állapota, például az olyan anomáliák, mint az, hogy 2 éve egy konténer Kínából Európába történő szállítása 2000 euróba került, ma 20 ezerbe.

 

Mario Sander (vezérigazgató, Trammell Crow Co.)

Az e-commerce és a retail okozta csúcs ki fog simulni, és az ellátási láncok is helyreállnak.

Ellentmondásos, hogy bár egyre nagyobb a last mile szerepe, ez nem éppen fenntartható – ugyanakkor például a cseh Peter Wojtusiak (tanácsadó, Revetas Capital) éppen a last mile iránti hatalmas igényről beszélt.