fbpx

Időben kezdje felkutatni, ha jól kvalifikált munkavállalót keres!

Írta: Transpack-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 21. -Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben a multinacionális cégek megjelenése, a hazai vállalkozások számának növekedése és a gazdaság fellendülése révén jelentősen nőtt a munkaerőigény, jócskán nehezítve a fejvadász cégek munkáját. Ekkor jött a covid, majd az orosz-ukrán háború, ami csak rontott a helyzeten.

Új szelek fújnak a munkaerőpiacon

Az egy évtizedes személyzeti tanácsadói (fejvadász) tapasztalattal rendelkező GreenSearch Kft. specialista, valamint közép- és felsővezetői pozícióba keres megrendelői számára munkavállalókat, iparágtól függetlenül. A cég ügyvezetőjét, Deák Andreát arról kérdeztem, miként változott a hazai munkaerőpiac az utóbbi évek során.

Deák Andrea cégvezető, GreenSearch Kft.
Deák Andrea cégvezető, GreenSearch Kft.

– 15-20 évvel ezelőtt az alacsonyabb pozíciókhoz adatbankból és hirdetés útján, a specialista, közép- és felsővezetői állásokba pedig hirdetéssel és direktkereséssel kerestük a szakembereket. Ez volt a múlt, amikor egy hirdetésre több százan is jelentkeztek, akik közül könnyen megtaláltuk a megfelelő jelölteket.

A multinacionális vállalatok hazánkba településével és az egyre növekvő számú hazai vállalkozásokkal viszont drasztikusan nőtt a munkaerőigény, miközben sok magyar szakember külföldön vállalt munkát. Ehhez jött még az óriási technológiai fejlődés, hihetetlen mennyiségű IT és egyéb mérnöki szakemberigénnyel, ami a mi munkánkat is nagymértékben nehezítette, és nehezíti a mai napig. És ebben a környezetben érkezett a koronavírus-világjárvány…

Többszörösére nőtt a megfelelő jelölt megtalálási ideje

Hogyan hatott erre a korántsem egyszerű helyzetre a világjárvány, esetleg az orosz-ukrán háború?

– A világjárvány hatására az emberek kevésbé váltottak munkahelyet, az általános 25-30 százalékhoz képest a fluktuáció 10 százalékra csökkent. A váltás ugyanis mindig kockázat, hiszen például leépítéskor az utoljára érkezett dolgozótól könnyebben válnak meg a cégek. Sokan úgy vannak vele, itt már ismernek, elfogadtak, egy új helyen újra erőteljesebben kell teljesíteni, nem biztos, hogy egy bizonytalan környezet a legjobb alkalom erre. Egyre nehezebbé vált/válik munkaerőt találni, így a vállalatok részben meghosszabbított felmondási idővel védik a munkaerőt.

A covid-járvány hatására ráadásul egyes iparágak szárnyalni kezdtek, sokkal több szakembert igényelve. A logisztika a világjárvány egyik abszolút nyertese, már csak a házhoz szállítás drasztikus növekedése miatt is. Több új logisztikai szereplő jelent meg a piacon, sokan fejlesztik raktárkapacitásukat, automatizálnak. A nagy tapasztalattal és szaktudással rendelkező szakemberek komoly lehetőségekkel bírnak e területen.

A megnövekedett munkaerőigény ellenére, természetesen mindig találunk megfelelő jelölteket, de a folyamat sokkal hosszabb időt vesz igénybe: a korábbi 3-6 hét napjainkra 2-4 hónapra emelkedett.

Az orosz-ukrán háború és a szankciók következményei is – ami hazánkban ugyancsak jelentős áremelkedést okoz már most – arra ösztönözik az embereket ismét, hogy ne váltsanak munkát, illetve, ha váltanak, akkor jóval magasabb bérért, ami tovább nehezíti a fejvadászcégek munkáját, és nem utolsósorban a munkáltatókra ró nagy terheket.

Nem feltétlenül a váltás a legjobb megoldás

Miként alkalmazkodnak a nehéz körülményhez Önök, mint munkáltató?

– Mindenekelőtt türelemmel és biztatással. Meg kell értetnem a kollégáimmal, hogy nem bennük lakozik a hiba a megtalálási idő jelentős növekedése miatt. A közösségi média és a technológia fejlődése által pedig sok új eszköz áll rendelkezésünkre, hogy minél szélesebb körben kereshessük a jelölteket. Az új módszerek alkalmazásához viszont komoly ismeret szükséges, ezért kollégáink különféle képzéseken vesznek részt, szerencsére nagy nyitottsággal és örömmel.

Mi magunk is arra törekszünk, hogy a csapatot egyben tartsuk. Igyekszem törődni velük, közös programokat szervezünk. Általánosan a munkavállalóknak azt üzenem, hogy ne várják meg, míg betelik a pohár. Jelezzék a munkáltatójuknak, miben szeretnének változást, hogy jobban érezhessék magukat a munkahelyükön, hiszen nem feltétlenül a munkahelyváltás a legjobb megoldás. Viszont, ahogy mondani szoktuk, néma gyereknek az anyja sem érti a szavát – főként ha ebben az esetben nem is az anyáról van szó.