fbpx

Az ABB felvásárolta a Sevensense-t

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 16.

Az autonóm mobil robotok, vagyis az AMR számára kihívásokkal teli 2023-as év után a szolgáltatók és az iparági vezetők folytatják a konszolidációt. Az ABB a napokban bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense-t. A cég a mesterséges intelligenciát és a 3D-s látást ötvözi, hogy lehetővé tegye az AMR-ek számára, hogy különbséget tegyenek a rögzített és a mobil objektumok között dinamikus környezetben. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként. A cél az volt, hogy a kísérleti, technológiai fejlesztéseket a cég ipari minőségű termékké alakítsa át, amely készen áll arra, hogy bármilyen mobil roboton bevezessék. 

Az intelligens AMR-ek önállóan navigálnak a termelési területen, nyomon követik a raktárkészletet, ahogy haladnak, és megosztják ezeket az információkat más robotokkal, miközben biztonságosan együttműködnek az emberekkel.

A Sevensense által kifejlesztett Visual Simultaneous Localization and Mapping (VSLAM ) technológia lehetővé teszi a mobil robotok számára, hogy térképeket készítsenek teljesen autonóm műveletekhez, így hetekről napokra csökkentik az üzembe helyezési időt. 

Ez lehetővé teszi, hogy az AMR-ek önállóan működjenek összetett gyárakban és raktárakban, emberek mellett. A flotta folyamatosan frissítheti és megoszthatja a térképeket, ami lehetővé teszi a skálázhatóságot a műveletek megszakítása nélkül és nagyobb rugalmasságot, mint a többi navigációs technológia – állította a vállalat.

Az ABB AMR-ek a Sevensense VSLAM technológiáját használják

Az ABB több mint 50 éve folyamatosan eszközöl befektetéseket az innováció területén.

Számos egyetemmel, köztük az ETH Zürich-hel kötött partnerségi megállapodást. Továbbá a piacon aktív akvizíciós tevékenységet is folytat.

Az ABB 2021-ben fektetett be a Sevensense-be, ugyanabban az évben 190 millió dollárért megvásárolta az ASTI Mobile Roboticsot. Habár az ABB már évek óta alkalmazza a Sevensense által kifejlesztett VSLAM technológiát az AMR-ekhez, most jött el az idő a cég felvásárlására.

Az ABB saját prognózisa alapján a mobil robotok piaca 20%-os CAGR (összetett éves növekedési ráta) növekedést fog elérni 2026-ig. Ez a piac a jelenlegi 5,5 milliárd dollárról 9,5 milliárd dollárra történő növekedését vetíti előre. 

Az ABB-nél úgy vélik, hogy a Sevensense felvásárlása megerősíti a cég globális vezető pozícióját a következő generációs, mesterséges intelligencia-kompatibilis mobil robotikában és lehetővé teszi ügyfél igények még szélesebb körben történő kielégítését.

Az ABB beszámolója szerint, az autóipari nagyvállalatok élénk érdeklődést mutatnak Sevensense VSLAM segítségével „feltunningolt” ABB AMR-ek iránt.

Az alkalmazásukkal a Ford hatékonyságnövekedést ért el az egyesült államokbeli gyártóüzemeiben, a Michelin pedig szintén erről számolt be a spanyolországi telephelyén.

Az ABB-nél úgy gondolják, hogy az AMR-ek elterjedése, a nagy népszerűség ellenére még mindig csak az út legelején tart. De, az elkövetkezendő években egyre több gazdasági szektorban fogja a hatékony munkát segíteni a jelenlétük.

Forrás: ABB