fbpx

Fenntartható csomagolásdesign

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 november 01.

A fenntarthatóság már megatrendnek számít minden iparágban, és különösen fókuszba került a csomagolástechnikában. A környezet védelme napjainkban különösen felértékelődött. A fenntartható csomagolás a jövő generációja számára már alapvető elvárás. A nem fenntartható csomagolás nem életképes, hosszú távon nem tud teljesíteni.

 

Coca-Cola multipack

 

Népszerűek a környezetbarát csomagolások – beleértve a tisztán marketing céllal környezetbarátnak nevezett csomagolásokat is – melyek kézzelfogható eredményeket hoznak a vállalatok számára. A fogyasztók számára fontos, hogy első pillantásra és tapintásra is látható, érezhető legyen, hogy a csomagolás „zöld”. A fenntarthatóság szempontjából fontos a csomagolóanyag választás, de nagyon lényeges a csomagolás kialakítása, a design is. Nemcsak a szén-dioxid-kibocsátást befolyásolja, hogy egy termékhez milyen csomagolási formát – dobozt, flakont vagy flowpackot – választunk, hanem a költségeket is. A fenntarthatóság és a reciklálhatóság sok esetben nem költségkímélő megoldást kíván, és a gyártóberendezésekhez sem megfelelő. A fenntartható csomagolásoknak fontos része a design. A tervezés az értelmes anyagválasztással indul: az alapanyagok optimálisan könnyen elérhetők, a hosszú szállítási út növeli a szén-dioxid-kibocsátást. Az öko design vagy design a reciklálhatóságért azt jelenti, hogy a csomagolás nem okozhat problémát sem szállításnál, sem raktározásnál, sem a felhasználásnál vagy a hulladék hasznosításánál. A helyes design támogatja a felhasználást és a hulladékkezelést. Az utóbbi években fontos trend a fogyasztók elégedettségének növelése, a kényelem és a könnyű kezelhetőség. Ezeket a szempontokat sokszor nehéz a fenntarthatósággal összeegyeztetni.

 

Csomagküldő doboz

 

Problémás feladatok

A műanyag csomagolásokat nem feltétlenül kell lecserélni, sokkal inkább optimalizálni. Flakonok esetében számos eredmény született, a fóliák problémásabbak. A reciklált PET és HDPE flakonok alkalmazása rohamléptekkel terjed, bár véleményem szerint még nem nőttünk fel ehhez a feladathoz. A flakonon lévő címke általában más anyagból készül, mint a flakon, így a címkének lehúzhatónak kell lenni, vagyis könynyen elválaszthatónak a flakontól. A társított anyagok még problémásabbak, hiszen a nyomathordozó (pl. PP), barrier (pl. EVOH) és a hegedő (PE) rétegeket nem könnyű úgy helyettesíteni, hogy funkcionálisan is megfelelőek és reciklálhatóak legyenek. A feldolgozhatóság biztosítása a legnehezebb feladat, mert pl. ha a megfelelő hegesztési varratot hosszabb ciklusidővel tudjuk elérni, jóval nagyobb az energiafelhasználásunk.

A bioműanyag a csomagolások tekintetében nagyon átgondolandó, mert fenntarthatóság szempontjából a biológiai lebomlás nem feltétlenül jobb, mint a termikus hasznosítás, amivel hőenergiát nyerhetünk. A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a designra, nemcsak a versenyképesség növelése érdekében, hanem a források védelme, a csomagolási hulladék kezelésének könnyítése a reciklálhatóság és annak láttatása érdekében. A csomagolásokon nem kötelező az anyagfajta feltüntetése, de ez sokat segítene a fogyasztóknak a szelektív gyűjtésnél.

 

Gyógyszertári üveg design

 

Fenntartható csomagolásdesign példákkal

Coca-Cola multipack

4x, 6x és 8x multipack készül Coca-Cola italosdobozokból zsugorfóliával. Sikerült a műanyag multipackot kartonnal helyettesíteni. A minimális anyagfelhasználású karton a dobozokat biztosan rögzíti. A karton fedél nem nagyobb, mint a dobozok mérete, ami logisztikai szempontból nagyon előnyös. A karton fül egyben kiváló kommunikációs felület is.

Csomagküldő doboz

Az online-kereskedelemhez fejlesztett ki egy kényelmes csomagküldő dobozt a Dinkhauser Kartonagen ColomPac márkanéven. A fa megújuló nyersanyag, de egy részét helyi forrásból származó, fű alapanyaggal helyettesítették. A doboz külső rétege 40% fűpapír, ami még szembetűnőbbé teszi a csomagolás környezetbarát jellegét. A doboz feltépő szalaggal nyitható, egy öntapadós ragasztócsík pedig a doboz lezárására szolgál az áru visszaküldésekor. A belső nyomat ofszet, a külső flexonyomtatással készült.

 

Fogselyem-csomagolás új design

 

Gyógyszertári üveg design

A Kneipp tusfürdői számára fejlesztette ki a Corpack a gyógyszertári üveg designra emlékeztető 250 ml-es flakont, amely 100% rPET-ből készült. Az átlátszó flakonok finoman színezettek a könnyebb reciklálhatóság érdekében, és praktikus egykezes kupakkal vannak ellátva.

Fogselyem-csomagolás új design

A Strobel fogselyem műanyag csomagolását optimalizálta. Az új csomagolásdesign jól összehangolja a terméket és a csomagolást. A kreatív csomagolás 100% megújuló nyersanyagból, kartonból készült. A konstrukció és a nyomat lehetővé teszi a gyűjtőcsomagolás elhagyását, helyette egy perforált kínáló doboz biztosítja a polcon való esztétikus megjelenést.

A jövő környezetbarát csomagolásainak alapja

Többrétegű csomagolásokhoz kínál barrier bevonatot a Fraunhofer ISC. Az Ormocer és BioOrmocer anyagok már 1-3 μ vastagságban hatásosak műanyag, bioműanyag és papír felületeken egyaránt. A BioOrmocer nagyon jó barrier hatást mutat vízgőzzel, oxigénnel és aromákkal szemben. Ezekkel a bevonatokkal olyan többrétegű csomagolásokat lehet gyártani, amelyek egynemű anyagként reciklálhatók, vagy papír és biopolimer hordozón komposztálhatók.

 

A jövő környezetbarát csomagolásainak alapja

 

Kiss Rozália