fbpx

Energiaválság idején a raktározás újragondolása

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 29.

A SYSMAT CÉG ENERGIAHATÉKONYSÁGI JAVASLATAI

Más ipari ágazatokhoz hasonlóan az intralogisztika is kihívásokkal néz szembe a jelenlegi magas energiaköltségek miatt. Az energiaválság az élet minden területét érinti, a lakások fűtésétől a feldolgozóiparig. Természetesen a logisztika, és különösen az intralogisztika területén is szükség van az energiahatékonyságot növelő intézkedésekre.

Siker csak magas alapterheléssel érhető el. A logisztikai szolgáltatók esetében a magas energiaárak elsősorban a működési költségeket érintik. Ezek a teljes épülettechnológiára vonatkoznak, amelyből jelentős arányt képvisel a logisztikai csarnokok világítása és fűtése, valamint a járműpark, a hozzájuk tartozó töltőállomások és minden elektromos üzemű targonca vagy gép.

Még a kis változtatások is nagy lehetőségeket rejtenek magukban. A logisztikai cégeknek ezért olyan infrastrukturális intézkedéseket kell hozniuk, amelyek pozitív hatással vannak az energiahatékonyságra. Már az olyan egyszerű elemek is, mint a mozgásérzékelők beépítése LED-es világítással kombinálva, jelentősen csökkentik az áramköltségeket, amivel a logisztikai csarnokok világítása célirányosan ott történik, ahol szükséges. A rámpán, ahol a teherautók áruit be- és kirakodják, sok esetben hatékony beavatkozás szükséges. Ha a kapuk mindig időben bezáródnak, nagy mennyiségű hőveszteség takarítható meg. E kézenfekvő intézkedések mellett a cégeknek hosszú távon a műszaki átalakításban is gondolkodniuk kell, hiszen jelentős megtakarítási lehetőség is rejlik például a hűtőrendszerekben vagy az épület szigetelésében. A vállalatoknak ezért először el kell gondolkodniuk azon, hogy logisztikai láncaik optimálisan vannak-e kialakítva, van-e megtakarítási lehetőség. A szállítójárművek kihasználtságát kiemelten kell kezelni. Fontos, hogy a logisztikai lánc egészét vegyük figyelembe, ne csak egy részegységet. Az alacsonyabb szállítási és anyagköltségek nagy megtakarítást eredményezhetnek.

gyár csarnok szállítószalag

 

Az energia optimális felhasználása

A jelenlegi válságra való tekintettel az elmúlt egy évben sok cégnek fel kellett függesztenie néhány, a jövő szempontjából meghatározó beruházást, hogy a negyedév végén ki tudja fizetni a villanyszámlát. A továbbra is fennálló koronavírus-járvány miatt is viszonylag szűknek bizonyulnak a pénzügyi tartalékok és a rendelések gyakran csak késéssel teljesíthetők. Az intralogisztikának jelentős szerepe van a vállalati energiahatékonyság biztosításában. A raktárautomatizálási rendszerek például lehetővé teszik a rendelkezésre álló energia optimális felhasználását az erőforrások szűkössége esetén is. A logisztika jövője a fenntartható hardverek és szoftverek mellett a házon belüli megújuló energiák térnyerésében is rejlik. A napelemek kiépítése fordulópontot jelent az iparágban. Számos logisztikai vállalatnak átszervezéseket kell végrehajtania az elkövetkező években, hogy a jövőben fenn tudjon maradni.

Környezetbarátabb, áramtakarékosabb és költséghatékonyabb

A raktáron belüli áruszállítás az első számú energiafogyasztó, amelyet szorosan követ a hőmérsékletszabályozás. Ha túl sokáig hagyják nyitva a fűtött raktár ajtaját, a cégek feleslegesen pazarolják az energiát, ami viszont növeli az üzemeltetési költségeket. Itt merül fel az első optimalizálási lehetőség. Az intelligens videómegoldások a kapuérzékelési funkciókkal automatikusan regisztrálják a kapuk és ajtók állapotát – legyen az nyitva vagy zárva –, és hatékony energiagazdálkodást tesznek lehetővé. Például elkerülhető a nem szándékos hőveszteség a fűtött logisztikai raktárakban, valamint a hőmérsékletemelkedés a hűtött raktárakban. Ezenkívül hozzájárulnak a teherautók be- és kirakodásának jobb szervezéséhez. A kapukat nem hagyják feleslegesen nyitva, hanem csak az áru megérkezésekor vagy berakodásakor. Ez különösen a hűtőraktárak esetében bizonyul hasznosnak, mivel a logisztikai folyamatok környezetbarátabbá, áramtakarékosabbá, ezáltal költséghatékonyabbá alakíthatók. Az ilyen szoftveres megoldások segítségével bármikor megállapítható, hogy a biztonsági okokból bezárandó kapuk véletlenül nyitva maradnak-e. A polckiszolgáló gépek (RBG) is igazi energiafalónak számítanak. Azonban itt is minden emelő vagy fékező mozdulattal visszanyerhető az energia úgynevezett energiavisszanyerő modulokkal, amelyek megakadályozzák a hőtermelést és a mozgási energia nagy részét elektromos árammá alakítják.

Az automatizálás, mint kulcs

Az intelligens raktári vezérlőrendszerek és az autonóm rakodási és vezérlési technológia biztosítja, hogy a vállalatok optimálisan használják ki kapacitásaikat, és elkerüljék a forgalmi dugókat, a kitérőket vagy az üresjáratokat a raktárban – ezzel erőforrást takarítanak meg, és csökkentik a károsanyag-kibocsátást. Ugyanakkor a vállalatok automatizálással ellensúlyozhatják az intralogisztikában tapasztalható szakképzett munkaerő egyre inkább észrevehető hiányát. A felhasználóknak ezért mindig törekedniük kell az optimális logisztikai struktúra kialakítására annak érdekében, hogy ne csak a hatékony és fenntartható működést alakítsák ki, hanem versenyelőnyt is szerezzenek. Ennek fényében a raktárüzemeltetők egyre nagyobb mértékben fektetnek automatizált logisztikai rendszerekbe, amelyektől elsősorban kapacitásuk, termelékenységük növekedését és minőségük javulását várják.

A műszaki rendszerek rendelkezésre állása a siker döntő tényezője. Ennek biztosításához fontos az ügyfélszolgálat és a karbantartás. Ezek szorosan kapcsolódnak a digitalizáláshoz, mert az állandó hálózatépítés és a globális kommunikáció hatalmas adatállományokhoz vezet. Az információ és annak célzott elemzése elengedhetetlen a logisztikai, intralogisztikai folyamatok és üzleti modellek javításához. A végfelhasználók minden eddiginél jobban igénylik a termékek fenntarthatóságát, ami viszont következetes, fenntartható átláthatóságot követel meg egészen az értéklánc utolsó szakaszáig. Az olyan megoldások, mint az integrált útvonaltervező, segítik például a rakodóberendezések lehető leghatékonyabb mozgatását. A program ugyanakkor azt is figyeli, hogy az útvonal mennyire van tele, így a forgalmi dugók előre jelezhetők, elkerülhetők vagy kikerülhetők. Mindez rövidebb távolságokat, kisebb energiafogyasztást és nagyobb hatékonyságot biztosít.

gyár
A digitalizáció javítja a munkafolyamatokat

Miért érdemes a teljes képet nézni?

Válság idején a vállalatok számára gyakran új lehetőségek adódnak. Ha a cégek még nem támaszkodnak kellőképpen a digitális megoldásokra, akkor most meg kell tenniük. Nemcsak azért, hogy a magas energiaárak ellenére fenntartsák a belső folyamatokat, hanem azért is, hogy a versenytársakkal szemben érvényesüljenek, mert a raktározási hatékonyság növelése felgyorsítja a folyamatokat, és költségmegtakarítást eredményez. Érdemes a logisztikai központokban meglévő rendszereket időnként korszerűsíteni. Különösen fontosnak bizonyul az alkalmazottak bevonása a kezdetektől fogva, például képzéseken keresztül. Ezzel biztosítják a döntéshozók, hogy az alkalmazottak felismerjék az innovációk értékét. A hosszú távú energiamegtakarítás érdekében az ellátási lánc teljes egészét kell optimalizálni, nem pedig külön-külön az egyes elemeit. Hatékony raktár csak hatékony logisztikával lehetséges.